Вход | Регистрация

Ситуацията след пороите се нормализира

Безпрецедентните валежи на места достигнаха до 100 литра на квадратен метър

Ситуацията след пороите се нормализира
Снимка: Булфото

Ситуацията в страната след пороите постепенно се нормализира.

Безпрецедентните валежи, които на места достигнаха до 100 литра на квадратен метър причиниха наводнения, разрушиха подпорни стени, срутиха мостове, активираха свлачища. Нанесоха значителни материални щети, двама души загинаха.

Най-тежка беше ситуацията в област Враца, където валя повече от 20 часа. Бели Извор е едно от най-пострадалите села. Хората там вече разчистват щетите. Пред БНР те разказаха, че водата е била 1.60 метра и е заляла цялата им покъщнина - хладилници, телевизори, домати, чушки, всичко.

В Белоградчик, където паднаха 102 литра на квадратен метър дъжд, улиците в по-ниските части на града са затрупани с чакъл и пясък от стичащите се от високите зони води, където пороят изрови асфалтовата настилка. Под наблюдение е язовир Дъбравка.

В Пловдивско продължава да е в сила бедственото положение за седем от селата на община Родопи - Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево. Единствената връзка до селата е черен път с тесен мост, по който могат да преминават само леки коли. Храбрино и Дедево са без вода заради прекъснат водопровод.

В Монтана частично е разрушена улична инфраструктура и в село Габровница, община Мотаната. Близкият до областния град язовир "Чернила" прелива контролирано и под наблюдение.

В Своге е проведена спасителна операция на двама граждани, останали на образувал се остров Лакатник. Спасителна операция и евакуация на 8 граждани е проведена и в с. Батулия. Множество сигнали получени по Национална система 112 за разрушения мост в с. Батулия.

Язовир "Скомля" в община Димово прелива. На стената на язовира с дължина 60 метра са поставени чували с пясък. В град Димово от проливния дъжд са изровени асфалтът и тротоари в града. Очаква се да започне възстановяване на пропадналия участък от пътя Орешец-Белоградчик. Отнесен е мостът преди село Шипот, община Димово. Пътят е затворен, но до там се стига през село Извор, информира БГНЕС.

32 сигнала за наводнени мазета и приземни етажи са получени във Видинско. Служителите на пожарната служба са участвали в ликвидирането на последиците от 6 произшествия. Няма данни за застрашени и бедстващи хора.

В резултат на поройните валежи и повишената почвена влага има вероятност за рязко повишаване на речните нива и внезапни наводнения, както и за активизиране на свлачищни зони. За това предупреждават от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Следяут се постоянно нивата на реки и язовири в страната.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар