Вход | Регистрация

Собственици, грижете се повече за асансьорите си!

Това съветва инж. Николай Николов, управител на една от най-големите фирми за поддръжка на подвижни съоръжение във Велико Търново

Собственици, грижете се повече за асансьорите си!
Снимка: Север.бг

Зачестилите инциденти с асансьори е сбор от няколко фактора - контролът, който се осъществява, фирмите, които ги поддържат и собствениците, които експлоатират съоръжението. Това коментира инж. Николай Николов, управител на една от най-големите фирми за поддръжка на подвижни съоръжение във Велико Търново по повод последните нещастни случаи с асансьори убийци.

Според Николов собствениците също имат вина за състоянието на съоръжението. Те се отнасят ужасно към тях, които са тяхна собственост, не ги пазят и не отделят средства за ремонт и поддръжка.

"От своя страна фирмите, лавинообразно, не отделят достатъчно време и не влагат достатъчно материал за поддръжката. Контролът не бих казал, че е слаб. Правят каквото могат. Доста са асансьорите у нас. След бума на строителството има много нови. Надявам се контролните органи да усилят контрола си, собствениците да разберат, че това е свързано с тяхната безопасност и е в техен интерес да отделят средства за поддръжка и съответно фирмите да си вършат работата", казва инженерът.

И допълва, че в Търново няма асансьори убийци, поне прави с екипа си всичко възможно да няма. Убеждава ползвателите периодично да заделят средства за ремонт и поддръжка, слага и указания в кабините за правилна експлоатация.

Средната такса за поддръжка на асансьор във вход във Велико Търново е 40 лева месечно. Примерно 7 етажен блок с по три семейства на етаж прави 21 семейства. Близо 2 лева на апартамент. За 30 дни става въпрос за стотинки на ден, прави бърза сметка инж. Николов.

1 200 са асансьорите във Велико Търново. Приблизително 60% са стари, 40% нови. Има такива от 1965 година и нови, от 2014 година.

От тях, 500 поддържа, с 15 души работници фирмата на асансьорния шеф. Единственият проблем според него е, че за старите подемни съоръжения се намират по-трудно части.

Той съветва - ако някой остане в съоръжението, да не напуска сам кабината, няма му се случи нищо лошо. Трябва да звънне на посочените телефони и дежурният екип ще реагира възможно най-бързо.

1417460

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар