Вход | Регистрация

Спецове отново ще ни следят по изборите

Ролята на Националното междуведомствено звено е да осигури законосъобразна обстановка

Спецове отново ще ни следят по изборите
Снимка: Thinkstock/Guliver

МВР, ДАНС и Прокуратурата и този път ще борят заедно изборите.

След като бяха рамо до рамо за евровота, сега отново ще работят съвместно. Ролята на Националното междуведомствено звено е да следи за осигуряване на законосъобразна обстановка.

В рамките на правомощията си то ще противодейства срещу евентуални нарушения и ще гарантира свободното упражняване на избирателното право на гражданите. Съвместните действия на институциите са форма на превенция за недопускане на манипулирането на вота, информират от ДАНС.

За първи път ще бъдат създадени  и областни междуведомствени звена, в чийто състав ще участват окръжен прокурор, директор на ОДМВР и директор на ТД "Национална сигурност".

Националното междуведомствено звено и областните звена ще действат от деня на откриването на предизборната кампания до обявяването на резултатите от гласуването.

В същото време стана ясно, че мерки за повече прозрачност и публичност на подготовката на изборния процес са обсъдили на среща в Министерския съвет, министър-председателят проф. Георги Близнашки и представители на Централната избирателна комисия и на Съвета за електронни медии.

На първата по рода си среща премиерът беше запознат с работата на двете институции при подготовката на разяснителната кампания за изборите на 5 октомври, както и с превантивната работа за качествен медиен мониторинг и превенцията на нарушения на изборния процес.

Представител на Съвета за електронни медии ще се включи в работата на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, стана ясно още след срещата.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар