Вход | Регистрация

Страната на неограничените скорости/безотговорности

Страната на неограничените скорости/безотговорности

Смърт на пътя. Поредна, Безотговорна. Неизбежна?

Снощи почина още едно от децата, блъснати от автомобил "Ауди" край с. Лесидрен, община Угърчин. След смъртта на 16-годишно момиче издъхна и 16-годишно момче от тежките си наранявания след катастрофата, въпреки усилията на медиците от болница "Пирогов", където беше преместено вчера.

Двама младежи – момче и момиче, бяха пометени от Филип Аспарухов на 28 години от селото, избиващ комплекси с високи скорости /вероятно – проверява се от полицията/. Жители от Лесидрен споделиха пред медиите, че пътят към селото им е желана отсечка за гонки с автомобили и че катастрофата от вторник вечерта е предизвикана точно от такава гонка /вероятно – и това се проверява от полицията/.

Майката на убиеца зад волана се жалва пред медии, че животът на сина й ще се промени завинаги... Ами то на убитите деца няма накъде вече да се променя, за какво да ги мислим и тях. Промяна е наложителна, дори болезнена да е тя, особено когато оставяме децата си да растат с чувство за безнаказаност, все по-често водеща след себе си непоправими последици.

За някои хора, изглежда, най-яките пичове карат бързи коли. Така се забавляват на примитивно ниво и чувстват как волно се рее духът им, незасичан от полицейски камери и палки. Аз съм безсмъртен, си мисли якият пич, влизайки в колата си и газейки наред.

Яките пичове са широко разпространени у нас - Страната на неограничените скорости, най-вече в малки населени места със занижен полицейски контрол. Виреят доволно и редовно поддържат форма зад волана, без да са решавали листовки.

Това дори не е учудващо, като се сетим за мъдростта на народа, предоставил ни толкова истини в няколко думи – Кучето скача според тоягата. Колко нависоко може да се вдигне българската тояга? И докога?

Статистика:

2015 г. - 307 души са загинали след 3259 тежки ПТП у нас от началото на годината до края на месец юни /по данни на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата/. 11 от убитите са деца до 18 години.

В сравнение със същия период на 2014 г. загиналите са с 20 повече, а ранените са повече с 222. 

2014 г. - 655 загинали в 7015 ПТП за цялата година;

2013 г. - 601 загинали в 7016 ПТП за цялата година;

Загинали на пътя към 12 август тази година - 384 души... Ще растат.

Съболезнования на близките на загиналите.

 

< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар