Вход | Регистрация

Топ 5 "Кокошкари" - месец ноември

Топ 5 "Кокошкари" - месец ноември
Снимка: sxc.hu

Поредната "порция" кражби, станали през ноември отчитаме в ежемесечната ни класация. Девизът - "Каквото докопам, все ми е от полза" действа отново с пълна сила. Макар и кокошкарски номера, който може си го може, дори и с риск да бъде спипан. Сред отнетите са касетофон, зайче, домови вещи, автомобили, газьол.

5. Училищен касетофон да ми пее...

Малолетни момчета откраднаха касетофон от училище в пордимското село Тотлебен.

Сигнал за инцидента е подаден на 25 ноември, в 08.30 часа в полицията от директора на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Престъплението е извършено за времето от 18.00 часа на 24 ноември до 08.30 часа на 25 ноември. При огледа се се е установило, че е проникнато чрез сваляне на решетката на прозорец на училището, разбита е входната врата на учителската стая, откъдето е открадната вещта.

Извършителите на престъплението са местни ученици на възраст от 10 и 13 години. Касетофонът е върнат на директора с разписка.

4. Зайченцето черно, много е модерно...

Кражба на домашно животно от частен дом - черен женски заек, са регистрираха криминалисти в РУ "Полиция" - Две могили.

Заявлението за откраднатото животинче в Могилино е подадено от собствениците, които съобщили за предполагаемото време на кражбата – през нощта на 11-12 ноември и нанесената щета – около 20 лв. разследващите установили, че крадецът влязъл през незаключена врата на стопанска постройка.

По случая е образувана преписка по чл. 194, ал. 1 от НК. От проведените издирвателни мероприятия полицейските служители са установили, че извършител на кражбата е П. Н. на 41 години - неосъждан. Животно е установено и предадено на собственика.

3. Едно за теб, едно за мен...

Двама домови крадци спипаха полицаите в плевенското село Мечка. Служители на реда от Плевен, Пордим, Левски и Никопол влезли в дирите им докато разследвали взломни кражби и издирвали вещите. Така в дома на 31-годишен мъж са открити комплект инструменти, за чиято липса е подаден  заявителски материал в Първо РУП-Плевен. В къщите на двама мъже от селото са открити домашни птици, велосипед, кабели – вещи, обект на кражби от домове на територията на РУП-Левски.

Иззети са и предмети, откраднати от Левски и с. Коиловци. В имота на четвърти жител на Мечка - 43 годишен мъж също са намерени издирвани различни вещи. Мъжете са рецидивисти и с множество присъди. Работа по случаите продължават разследващи полицаи.

Сезирана е прокуратурата.

2. Млади, "зелени", ама крадат, вече и коли.

Служители на РУП –Г. Оряховица задържаха неправоспособен водач, откраднал два леки автомобила, с които катастрофирал.

Те го засекли на изхода на лясковското село Козаревец, по главен път В.Търново – Габрово. Тогава автопатрул забелязал движещ се с несъобразена скорост, в посока Варна лек автомобил, без светлини. При подаване на звуков и светлинен сигнал, водачът не се подчинил, преминал през лентата за насрещно движение и се ударил в еластичната ограда. 

Те го засекли на изхода на лясковското село Козаревец, по главен път В.Търново – Габрово. Тогава автопатрул забелязал движещ се с несъобразена скорост, в посока Варна лек автомобил, без светлини. При подаване на звуков и светлинен сигнал, водачът не се подчинил, преминал през лентата за насрещно движение и се ударил в еластичната ограда. 

Водачът е 27-годишният И. С. от Варна,  неправоспособен, известен е на полицията и осъждан за кражби и грабежи. След проведен преглед в Спешна помощ  е задържан  с полицейска мярка за 24 часа.

Установено е обаче, че по-рано, същата вечер, варненецът е откраднал друга кола, с която се е  придвижил до с. Козаревец, където катастрофирал, удряйки се челно в крайпътно дърво. Изтръгнал от возилото CD-плейъра, след което го захвърлил. Тръгнал из населеното място и попаднал на друг лек автомобил, оставен пред жилище отключен и с поставен ключ на таблото. С него той отпрашил за Варна, където бил засечен от полицейския патрул.

Ние пък можем повече:

Свищовски полицаи пък хванаха двама 18-годишни младежи откраднали 3 автомобила.

Престъпленията са извършени по идентичен начин в началото на ноември.

При извършен обход в района на свищовското село Морава, полицейски патрул е установил съмнителен автомобил, управляван от 18-годишно момче от с. Хаджидимитрово. До него, в колата бил негов  връстник от с. Деляновци. При извършената проверка водачът признал пред униформения, че МПС е откраднато от с. Хаджидимитрово.

В хода на разследването е установено, че в нощта на 18 срещу 19 ноември двамата младежи  влезли в автомобила през незаключена предна лява врата и чрез използване на оригинален ключ, който бил оставен на контактното табло подкарали возилото.

След проведени действия по разследването криминалистите установили, че двамата, в периода от 4 до 19 ноември по сходен начин противозаконно са отнели още два леки автомобила. Момчетата отмъкнали кола, паркирана пред жилище в Свищов и я изоставили в землището на с. Хаджидимитрово и друг автомобил, който в последствие е намерен изоставен на пътя между Свищов и с. Царевец, без липси.

Аз пък мога да крада такси:

Неизвестен катастрофира с откраднато такси и го изостави. Работата по случая започнала на 26 ноември, около 20.36 ч., когато в полицейското управление в старата столица бил получен сигнал от 66-годишен столичанин. Той обяснил, че около 20,25 ч. е спрял на бензиностанция на ул. "Магистрална", за да зареди таксиметровия си автомобил.

Тъжителят влязъл в бензиностанцията, а в колата останал пътник. По негови данни внезапно от намиращи се в близост храсти изкочил непознат мъж, на около 30 г., висок около 170 см., с набито телосложение, мургава кожа и тъмна къса коса, качил се на шофьорското място, заплашил пътника да мълчи и потеглил в поска Варна. В последствие завил по Южен пътен възел и продължил в посока Гурково, като след отбивката за Дебелец, загубил контрол над автомобила, излязъл от пътното платното и се ударил в крайпътно дърво.

След това  изоставил автомобила и избягал в неизвестна посока.  На автомобила е извършен оглед.

1. Много сме, силни сме.

Криминалисти от три областни дирекции и ГД "Национална полиция" неутрализираха група извършила кражба на над половин тон газьол от трудово поправително общежитие във В. Търново.

Извършителите са задържани в хода на специализирана полицейска операция по линия "престъпления извършени в местата за лишаване от свобода". Акцията е проведена съвместно от служители на ГД "Национална полиция", ОДМВР – В. Търново, Русе, Ловеч и РУП – В. Търново.

В местността "Дервент", край старата столица са спрени два леки автомобила, движещи се в посока от Велико Търново към Русе, лек автомобил "Форд", управляван от 52-годишният М. Б. от русенското село Бъзън и пътуващите с него А. М. (24 г.) и Р. О. (36 г.) и двамата от русенското село Сваленик. Вторият автомобил е "Фолксваген", управляван от 32-годишният О. М., също от с. Бъзън.

При извършена полицейска проверка на двата автомобила във фолксвагена са установени 16 пластмасови туби с вместимост по 20 литра и 2 две туби, с вместимост по 10 литра, пълни с промишлен газьол. Автомобилите и тубите с гориво са иззети. По случая в РУП – В. Търново е започнато досъдебно производство.

След проведени действия по разследването криминалистите установили, че горивото е открадното от метална цистерна под налягане, находяща се в котелно помещение на затворническо общежитие, гр. Велико Търново към затвора в  Ловеч. Престъплението е извършено в нощта на 1 срещу 2 ноември.

От допълнително проведените мероприятия, в бетонен тунел на отводнителен канал за отпадъчните води на с. Малки чифлик, намиращ се в близост до оградата на общежитието, са установени и иззети още 20  пластмасови туби с вместимост по 11 литра, пълни с промишлен газьол, както и 25 метров гумен маркуч със спирателен кран. Същите били прикрити със строителни отпадъци.

Задържаните М. Б. с прякор "Сома" е криминално проявен и осъждан за кражби, убийство, присвояване и притежание на нароктични вещества. Той е организатор на група и към момента изтърпява наказание "лишаване от свобода" за срок от 5 години, за кражба, извършена при условията на опасен рецидив.

Той изтърпявал наказанието си в затворническото общежитие в старата столица, където е изпълнявал функциите на параджия, но в последствие е преместен в затвора в Ловеч. На 1 ноември е пуснат в домашен отпуск. След задържането му в събота отново е приведен в затвора в Ловеч.

О. М. "Узито" също е криминално проявен за шофиране в нетрезво състояние, осъждан е и в Германия за незаконно държане на големи количества цигари, без акцизен бандерол.

Р. О. е криминално проявен и осъждан за изнасилване. А. М. не е известен на полицията.

Материалите по случая са докладвани на прокуратурата. Тримата са привлечени в качеството на обвиняеми за извършената кражба, предстои М. Б. също да бъде привлечен като обвиняем за извършеното перстъпление, при условията на опасен рецидив. На А. М., Р. О. и О. М.  са им наложени мерка за неотклонение "подписки".



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар