Вход | Регистрация

Турска телевизия снима филм за читалището в Брестовене

Турска телевизия снима филм за читалището в Брестовене

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен поздрави самодейците от Народно читалище "Просвета 1919"-село Брестовене за това, че заедно съхраняват и развиват традициите и обичаите в селото си - съобщават от пресцентъра на Областна администрация.
Г-н Хюсмен бе в Брестовене днес по покана на ръководството на читалищното настоятелство, визитата му съвпадна със снимки на екип на турската "Rumeli TV" за документална поредица, представяща обичаите и традициите в различни населени места в България.
Пред Областния управител на Разград и пред турските журналисти местните самодейци демонстрираха как се точат кори за гьозлеме, как се приготвя баница, как се чепка и преде вълна. Половината село се бе събрало в градинката пред читалището и за да се наслади на изпълненията на певческите и танцови състави от Брестовене. Към читалището функционират група за български народни песни, група за турски народни песни, детски танцов състав, група за стари градски песни – разказаха председателят на читалищното настоятелство Зюлфие Исмаилова и кметът Фикрет Емин. Общо над 40 са самодейците, развиват се различни дейности, заедно отбелязваме християнски и мюсюлмански празници – допълни още Исмаилова.
Всички читалищни формации се представиха пред многобройната публика, оказа се, че част от певиците в групата за турски фолклор пеят и в групата за български фолклор, групата за турски фолклор пък запя и шлагер на Мустафа Чаушев на български език. В изпълненията се включи и водещата от турската телевизия Елван, облечена в предоставена й за случая носия на групата за турски фолклор, тя запя част от песните им. Най-малките танцьорки представиха арабски танц. Всички изпълнители бяха дълго аплодирани от съселяните си и гостите на тържеството.

"Брестовене е пример как българи, турци и роми живеят и празнуват заедно, видяхте как с различни носии пеят в една група, това е Лудогорието – букет от етноси. Този символ трябва да се развива и утвърждава като единство на етносите, само заедно можем да развиваме и региона си, и България" – коментира пред екипа на "Rumeli TV" Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. 
източник: dariknews.bg


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар