Вход | Регистрация

Търновската администрация с комплексно обслужване

Община Велико Търново е сред първите три пилотни администрации, в които са въведени 12 комплексни услуги

Търновската администрация с комплексно обслужване
Снимка: sxc.hu

Благодарение на разработен базисен модел за комплексно административно обслужване в рамките на проект по ОП "Административен капацитет" (ОПАК), българската администрация вече ще обслужва гражданите и бизнеса комплексно - без да изисква информация, с която вече разполага.

Същността на комплексното административно обслужване е в предоставянето на административни услуги по различни канали и автоматизиране на процесите по тяхното предоставяне, както и служебно събиране на доказателства от съответния административен орган. Въвеждането на този вид обслужване е и една от основните промени в Административнопроцесуалния кодекс, които бяха приети от Правителството миналата седмица.

Община Велико Търново, Българска агенция за безопасност на храните и Изпълнителна агенция "Морска администрация” са трите пилотни администрации, в които са въведени 12 комплексни услуги сред които издаване на удостоверения за адрес, за дължим размер на патентния данък, за декларирани данни, за административен адрес на поземлените имоти и др. Пилотните услуги се реализират или изцяло чрез АИСКАО - софтуерна система, която ще обезпечи технически въвеждането или оптимизацията на комплексното административно обслужване чрез въвеждане на практика за заявяване на услуги по електронен път, пощата и телефона, автоматизиране на документооборота и служебен обмен на данни. Системата ще позволи комбиниране на различните канали за достъп до услуги като значително ще съкрати сроковете и разходите за тяхното предоставяне.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: ОПАК
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар