Вход | Регистрация

Фермерите отново плашат с протести заради украинското зърно

Фермерите отново плашат с протести заради украинското зърно
Радио Пловдив

"Това, което се случи през последната седмица, е, че ние от Националната асоциация на зърнопроизводителите взехме решение и подготвихме декларация с точно определени искания, които сме изпратили към министрите на финансите и на земеделието и към премиера и вицепремиера. Тази декларация входирахме и към Българската аграрна камера, където ние сме членове. И в неделя всички организации, които са членове на Българската аграрна камера, неформално подкрепиха нашата декларация.” Това заяви в предаването "Здравей, България” по NOVA Илия Проданов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България.

"Първото ни искане е секторът на зърнопроизводството да бъде включен в украинската помощ за последствията от войната в Украйна”, поясни Проданов. Според него секторът е изключително пострадал от войната.

"През последните три години ние не сме получавали помощ по тази мярка, която Европейската комисия позволи, точно за да може държавите членки да подпомогнат своите сектори от земеделието, които са пострадали”, добави той.

"Изкупната цена на пшеницата е 35 стотинки. Такава цена по това време на годината не е имало в близките 15 години. По това време на годината винаги е била над 400 лева, като миналата година беше над 450", каза председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Проданов заговори за риск от сериозни фалити в сектора на зърнопроизводството и добави, че протестната готовност няма общо с предстоящата ротация на правителството.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар