Вход | Регистрация

Фотоизложба за Ад Путеа и кукерски маски в РИМ-Певен

На 12 февруари показват значимите разкопки на римската крайпътна станция край село Рибен

Фотоизложба за Ад Путеа и кукерски маски в РИМ-Певен
РИМ-Плевен

Фотоизложбата "Ад Путеа – пътна станция на Виа Траяна” ще представи Регионален исторически музей – Плевен по повод празника на археолога – 14 февруари. Тя ще бъде открита на 12 февруари (четвъртък) от 16.00 часа в I-­во изложбено фоайе.

Най-интересните моменти и находки от резултатните проучвания през 2013 г. и 2014 г. ще бъдат показани в експозицията. Археологическите разкопки на укрепеното селище и римска крайпътна станция "Ад Путеа” край село Рибен, инициирани и финансирани от Община Долна Митрополия, разкриха интересни факти.

Сред най-значимите са откритата трета по ред известна от античния свят варовикова ара /жертвеник/ с посвещение на почти неизвестното божество Поробон и следи от римско подово отопление на голяма представителна сграда, разрушена още в късната античност.

Също на 12 февруари ученици от II а клас на Гимназия с преподаване на чужди езици – Плевен с главен учител Мариана Кулева ще майсторят кукерски маски от отпадъчни материали. Децата ще започнат работа от 14.30 ч. в експозиция "Етнография” на РИМ-Плевен.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар