Вход | Регистрация

Цената на тока няма да се вдига

Цената на тока няма да се вдига
iNews/Радила Радилова

Само ден след като председателят на ДКЕВР прогнозира поскъпване на тока от юли догодина, дойде новината, че поскъпване на тока през следващата година няма да има. Това заявиха днес председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев и министър Делян Добрев.

Няма каквито и да било предпоставки и основания за увеличаване цената на електроенергията от 1-ви юли догодина, каза на извънредна пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

"Имаме резерви в системата и считаме, че не може да се очаква каквото и да е увеличение на цената на електроенергията следващата година. Подобни стъпки се правят и в АЕЦ "Козлодуй" с увеличаването на мощността на 104%, така че всичко, което е възможно, се прави в сферата на конвенционалната енергия. Нови централи след 1-и юли - такива най-вероятно няма да имаме нито една", подчерта Добрев.

За утре е насрочено заседание на постоянната комисия за наблюдение дейността на ДКЕВР, на което ще се обсъждат въпроси около цените на тока и цените на присъединяване на възобновяемите енергийни източници, съобщи нейният председател Димитър Главчев.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев поясни, че само 114 мегавата от възобновяемите енергийни източници се доставят от лицензирани фирми. Той припомни, че Държавният енергиен регулатор вече има законодателната възможност да реагира за по-малко от месец при промяна в ценообразуващите фактори.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар