Вход | Регистрация

Църквата почита паметта на Света великомъченица Марина

Църквата почита паметта на Света великомъченица Марина

На 17 юли Българската православна църква почита паметта на Света великомъченица Марина. Тя се смята за покровителка на брака, водите и Южното ни Черноморие.

На 17 юли имен ден празнуват хората, носещи имена като Марин, Марина, Маринела и производните им. Празник има и черноморския град Созопол.

Според народните вярвания, Света Великомъченица Марина давала съвети за спасение на вярващите от болести и посещавала сънищата на тези, които вярват в нея. Именно заради това в много от църквите и манастирите, носещи нейното име, има вода с лечебни сили.

Тя била от семейство на езически жрец в Антиохия Писидийска (през трети век). Баща и я възпитал в идолопоклонство, но Бог ѝ дал да узнае истината и я призовал при себе си. В ранните години на младостта си Марина е била заведена на съд заради необуздаността си и вярата в Бог.

Пръв неин гонител станал баща ѝ, който бил ревностен поклонник на идолите и затова я намразил още щом разбрал за привързаността ѝ към Исус Христос.

Подложена на ужасни изтезания, мъченицата с твърдост понасяла мъченията и не преставала да се моли на Господ, който да я удостои да мине през водата на кръщението. Точно тези думи довели управителя на мисълта да я удави. Тъкмо свършила своята молитва във водата и оковите, с които била вързана и хвърлена в каца с вода се разкъсали и светлина огряла Марина. Тя стояла във водата и пеела хвалебствена песен.

След това била осъдена на смърт. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар