Вход | Регистрация

Четири общини съдят правителството за пари от фонда за растеж на регионите

Четири общини съдят правителството за пари от фонда за растеж на регионите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Четири общини с кметове от ГЕРБ - Габрово, Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово съдят правителството за разпределянето на 290 млн. лв. от публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Община Габрово е внесла жалбата във Върховния административен съд (ВАС) още във сряда, а в петък това са направили и останалите общини с една обща жалба, подадена от програма "Достъп до информация".

Местната власт иска от ВАС да отмени двете постановленията на Министерския съвет, с които беше създаден фонда и бяха определени проектите, които ще се финансират. Едновременно с това общините искат от ВАС да спре правителствената програма до окончателно произнасяне по казуса.

Основният мотив на жалбите е, че регионалният фонд работи с непрозрачни правила, което е в нарушение и на Закона за държавния бюджет. Не са предвидени срокове за подаване на проекти и за разглеждането им, което нарушава принципа за равнопоставеност и състезателност.

При одобряването на проектите не е предвидена възможност за разглеждане на възражения. Отделно са нарушени и изискванията за публичност, мотивираност и обществено обсъждане на проекта за нормативен акт, както постановява Законът за нормативните актове.

В съдебната жалба има и любопитно изчисление. Междуведомственият съвет, който трябва да одобрява подадените общо 1050 проекта, работи от 27 януари до 4 февруари 2014 г. Работните дни в този период са 7, а при евентуална осемчасова работа, това означава, че съветът е функционирал най-много 56 часа. При такава времева рамка следва да са обсъждани над 18 проекта на час, което време не стига дори за прочита им.

Има съмнения, че дори и такава работа да е протичала, защото съветът се състои от министри, чиято основна работа е друга.

Междувременно министърът на финансите Петър Чобанов в писмен отговор до депутата от ГЕРБ Томислав Дончев му пише, че Междуведомственият съвет няма задължение да оценява проектите като определя тежест на 11-те критерия залегнали в методиката за оценка. Според Чобанов това се прави, когато се възлагат поръчки по Закона за обществените поръчки, докато този случай не е такъв.

До момента единствено агенция "Пътна инфраструктура" е предприела конкретни действия за усвояване на отпуснатия ресурс от фонда за растеж, като вече е обявила обществени поръчки за избор на изпълнител. АПИ получи 50 млн. лв.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар