Вход | Регистрация

Ще опазим ли Шипка?

Паметникът може да стане обект на крадци след евентуално сваляне на охраната му

Ще опазим ли Шипка?

Милеем ли за историята си и пазим ли я достатъчно? И отделяме ли достаъчно средства, за да съхраняваме националните си паметници - светини?

Може би отговорът е не, след като отново на дневен ред изниква въпрос, незадаван поне четири години.

Такъв е случаят с Паметникът на свободата на връх Шипка, над Габрово. Съществува реален риск той да остане без полицейска охрана за юбилея си -  80 години от откриването на величествения монумент. До директора на Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа" Данчо Данчев е достигнала информация за това намерение. Заповедта е трябвало да бъде връчена днес, но поради отсъствието му, това се отлага за 4-ти август.

Преди четири години, през юли 2010 година мемориалният комплекс на връх Шипка също за малко да остане неохраняем. Полицейската охрана трябваше да бъде свалена, тъй като с Постановление № 4 на Министерския съвет Шипка бе изключена от списъка на стратегическите обекти, които се охраняват от Министерството на вътрешните работи, пише БГНЕС.

Мярката бе наложена с цел реализиране на икономии. Но ситуацията е овладяна, след като се намериха средства за гардове и е нямало проблеми до тази година.

Притесненията са, че без охрана музейната експозиция на Паметника на свободата, в която има стотици ценни експонати от Руско-турската освободителна война може да бъде обект на кражба. Освен това част от експозицията е на открито и така ще се превърне също в лесна плячка.

Основният камък на паметника Шипка е положен на 26 август 1922 г. и завършва през 1930 г. На 26 август 1934 г. паметникът на връх "Свети Никола" е тържествено открит от държавния глава цар Борис III.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар