Вход | Регистрация

Ще правят регистър на асансьорите

До седмица ще стартира обществена поръчка за изготвянето на такъв

Ще правят регистър на асансьорите
Снимка: Булфото

Некачествен ремонт на асансьора, недобра работа на поддържащата фирма и пропуснати проверки от страна на надзорната фирма са основните причини, довели до трагичния инцидент в София, при който загина една жена, а друга е с множество счупваня в болницата.

Замесените в случая лица носят и отговорност по Наказателния кодекс. Очаква се в близките дни Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) да изпрати подробен доклад по този случай до прокуратурата, информират от Министерството на регионалното развитие.

Необходими са и спешни промени в нормативните изисквания, които да гарантират безопасността на асансьорите в страната за опазване живота и здравето на хората. Липсата на базово оборудване и инструменти, с които трябва да разполагат поддържащите фирми също бе посочена като причина за недоброто качество на тяхната работа. Става въпрос за оборудване, чиято стойност не надвишава няколко хиляди лева.

Вицепремиерът и министър министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева пое ангажимент  да съдейства за ускорено приемане на нови наредби към закона за техническите изисквания към продуктите, които се очаква да нормализират работата в сектора. Тя разкритикува и липсата на  регистър  на асансьорите в страната, което е пречка за качествен контрол.

От своя страна председателят на Държавната агенция за метрология и технически надзор Стефан Цанков обясни, че агенцията има защитен проект по ОПАК за 800 хил. лв. и до седмица ще стартира обществена поръчка за изготвянето на такъв регистър. В него фирмите ще описват кога, къде и какви дейности предстои да извършват, за да може след това по системата "анализ на риска" агенцията за метрология и технически надзор да контролира по-ефективно дейността им.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар