Вход | Регистрация

Оманският фонд има оферта за КТБ!

Екипът му очаква от българското правителство чрез Българската банка за развитие или друга институция, определена от правителството, да предостави до 2,3 милиарда лева като кешов капитал

Оманският фонд има оферта за КТБ!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ще има ли скоро изход от казусът "КТБ"? Това се питат всички. Ето и поредна новина около банката, която от четири месеца е затворена.

Оманският фонд официално е подал оферта за Корпоративна търговска банка, твърди БГНЕС.

Екипът му очаква от българското правителство чрез Българската банка за развитие или друга институция, определена от правителството, да предостави до 2,3 милиарда лева като кешов капитал.

Едновременно с това консорциумът е готов да предостави необходимите допълнителни средства като активи и пари в брой на банката, за да запълни липсите. Това ще осигури на банката достатъчен нов капитал за повторното й отваряне.

Оманският фонд отбелязва, че не е получил достъп до доклада на одиторите за КТБ, според който дефицитът на банката възлиза на 4,3 млрд. лева. Консорциумът иска достъп до доклада на одиторите, за да започне работа с настоящото и бившето ръководство на банката с цел да се установи дали дефицитът е сходен с настоящите изчисления.

Фондът отбелязва, че собствениците на гарантирани депозити, които искат да изтеглят парите си, ще получат средствата си в пълния им размер, без активирането на схемата за застраховане на вложителите. Вложителите, чиито депозити не са гарантирани от държавата, може да се наложи да приемат намаляване на средствата им в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката, пише в писмото.

Писмото е изпратено до служебния премиер Георги Близнашки, финансовия министър Румън Порожанов и до гуверньора на Българска народна банка Иван Искров.

В същото време стана ясно, че ръководството на временната бюджетната комисия в лицето на Менда Стоянова е редактирало проекторешението на комисията от сряда, продиктувано от казуса.

"Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме изменение в Закона за кредитните институции, които задължават БНБ да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина".

Всъщност, думите "БНБ да предприеме действия", които бяха от по преди са заменени от "БНБ да предложи действия", което променя смисъла на проекторешението.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар