Вход | Регистрация

Изложение на занаятите в Орешак с дъх на сливова ракия

40-то Национално изложение в троянското село беше част от Празника на сливата и сливовата ракия в Троян

Изложение на занаятите в Орешак с дъх на сливова ракия

Творци и гости от цялата страна възкресиха народните занаяти и изкуства на поредното 40-то Национално изложение на художествени занаяти в троянското село Орешак. В няколко от изложбените зали бяха подредени многобройни произведения на дърворезбарското и грънчарското изкуства, пъстротъкани килими и народни носии.

Многообразието на българските занаяти се допълваше от многобройните щандове на открито, предлагащи различни вкусотии по традиционни рецепти, както и демонстрации на варене на сливова ракия и мармалад, ръчно изработване на грънчарски изделия. Освен наслада за очите местните сладка и ракия можеха да погалят и вкусовите рецептори на посетителите.

Място за изява на изложението намериха и самодейци от региона, които с песни и танци допълваха етнографската визия на събитието, а по-импулсивните гости дори се включиха в традиционни български хора.

Националното изложение в Орешак предшестваше Празниците на сливата и троянската сливова ракия, които се проведоха за деветнадесети път в Троян.

Бъдещото провеждане на занаятчийския форум и подновяването на базата са включени в европейски проект на стойност близо 1,5 млн. лв. След изпълнението му се очаква Орешак да стане притегателна туристическа дестинация не само заради близостта си до Троянския манастир, а и заради самобитността на занаятчийските изкуства, които ще бъдат популяризирани там.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар