Вход | Регистрация

Оставки в БНБ заради КТБ!?

Управителят Иван Искров е изпратил писмо до Михаил Миков

Оставки в БНБ заради КТБ!?
Снимка: БНБ
Още по темата
Повече за:

Иван Искров, управителят на БНБ изрази готовност да подаде оставка.

Той изпрати писмо до председателя на Народното събрание  Михаил Миков, в което уверява, че ако Парламентът постигне съгласие за избор на нов шеф, той е готов на този акт. Целта в случая е да не бъде оставена Българската народна банка – институция с ключова отговорност за финансовата стабилност у нас – без ръководител в условията на продължаваща политическа криза. За писмото на Управителя са уведомени Президентът и Министър-председателят.

Сред мотивите за писмото са: несъгласие БНБ и нейният управител да бъдат използвани за предизборни политически цели  чрез системни и неприемливи обвинения. Както е публично известно, неколкократно през последните дни различни партийни представители, включително и на парламентарно представени сили, отправиха настоятелни искания за оставка на Управителя на БНБ.

"Наред с тези призиви бяха изречени редица разминаващи се с истината твърдения, които трябва да получат своя отговор. Едно от тях бе, че "БНБ чак сега с едномесечно закъснение започна да си върши работата". Всъщност, от 20юни, деня, в който изпълнителните директори на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) се обърнаха към централната банка с искане за поставянето й под специален надзор, и в който бе наложена тази мярка, БНБ продължава да работи седем дни в седмицата и стриктно да изпълнява своите отговорности в съответствие с разпоредбите на Закона за кредитните институции (ЗКИ). Това е дълъг процес – минимум 3 месеца, както беше обявено", пише в писмото.

И още.

"Друго невярно твърдение бе опитът да се вмени като отговорност на БНБ обявената дата за отваряне на КТБ – 21 юли. Както е добре известно, никой не би могъл еднолично да се ангажира с конкретна дата за отваряне на банката без подкрепата на парламентарните сили и правителството. Точно такава подкрепа за конкретна дата бе заявена от мнозинството представители на парламентарните групи на 21–22 юни по време на проведените интензивни консултации през почивните дни в сградата на БНБ.

На тези разговори беше постигната договореност, че голяма банка като КТБ не трябва да бъде затваряна, а трябва да бъде спасена чрез одържавяване, в случая – с участието на Българската банка за развитие (ББР) и Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), и да бъде отворена на 21 юли, съгласно предвидените в закона процедури", информира Искров в позицията си.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар