Вход | Регистрация

Осъдени вече с гривни на краката

Двете лица са засечени за шофиране в нетрезво състояние и без свидетелство за управление на автомобил

Осъдени вече с гривни на краката
Министерство на правосъдието

Първите електронни гривни на осъдени на пробация лица вече са факт.

Мярката на двамата е "Ограничения в свободното придвижване”.  Двете лица са осъдени за престъпления - шофиране в нетрезво състояние и без свидетелство за управление на автомобил, съобщават от Министерството на правосъдието.

Поставянето на електронните гривни на крака е в изпълнение на проект "Засилване прилагането на пробационните мерки в съответствие с Европейските стандарти и система за електронен мониторинг”, финансиран от Норвежки финансов механизъм с близо 600 000 евро.

Бенефициент е Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието.

Целта на иновативния проект е внедряването на системата за електронен мониторинг, като се предвижда за две години електронното наблюдение да обхване 180 правонарушители - осъдени на пробация или условно предсрочно освободени. Устройствата могат да бъдат поставени само на лица, които са изразили доброволно писмено съгласие  за това.

Вече всички началници на затвори и началници на областни служби "Изпълнение на наказанията" са преминали през обучения. В рамките на проекта, с цел запознаване с технологията за електронен мониторинг, функционалните възможности, принципите на работа и начина на прилагане на системата, се обучават магистрати и представители на МВР.

Успоредно с пилотното въвеждане на системата за електронен мониторинг, предстои да се изготви анализ на настоящата законодателна рамка в тази насока и да бъдат предложени изменения в действащото законодателство.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар