Вход | Регистрация

Откриват депото за отпадъци в Шереметя на 26 октомври

Работата по строежа на мащабния обект върви в срок

Строежът на регионалното депо за битови отпадъци, намиращо се в с.Шереметя, се изпълнява в срок, съобщават от Община В. Търново. Изпълнителите му уверяват, че изграждането ще приключи до края на октомври.

Днес на депото се проведе Ден на отворените врати и експерти от Община Велико Търново, водени от началника на отдел "Околна среда” Зорница Кънчева–Миладинова, провериха на място как вървят строително-монтажните дейности.

Към средата на месец октомври се очаква депото да получи акт 15, с който да бъде въведено в експлоатация. Официалното откриване пък е предвидено за 26 октомври.

53 000 тона ще бъде годишното количеството битови отпадъци, които ще поема първата от трите клетки за депониране. Нейният период на експлоатация е 15 години. Почвата и подпочвените води ще бъдат предпазени от замърсяване чрез специална тройна мембрана.

Регионалното депо за битови отпадъци се строи по проект, който Община Велико Търново създаде заедно с още пет общини от областта в края на 2013 г. Той е финансиран с 33 милиона лева по оперативна програма "Околна среда 2007-2013”.

Депото се простира върху площ от 165 декара, където ще бъдат разположени сепарираща и компостираща инсталации, пречиствателна станция, както и с площадка за механично третиране на отпадъците по съвременни технологии. То ще обслужва 175 хиляди души от общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица, обединени в Сдружение "За чисти селища”.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар