Вход | Регистрация

Откриха "Канев център" в Русенския университет

Откриха "Канев център" в Русенския университет
Facebook

На специална церемония днес бе открит многофункционалният комплекс "Канев център" в Русенския университет "Ангел Кънчев". Сградата е дарение на университета от канадския строителен предприемач и филантроп с български произход Игнат Канев и от неговото семейство, които бяха гости на тържествения ритуал.

На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, предшественикът му Георги Първанов, Негово светейшество Патриарх Неофит, областният управител и кметът на Русе, народни представители, дипломати, членове на академичната общност, студенти и граждани.

В своето приветствие на церемонията държавният глава зяви, че страната ни има нужда от израстването на ново поколение предприемчиви българи, затова трябва да се подкрепя развитието на всяка оригинална идея и да се използват резултатите от научната дейност във всички приложни сфери, съобщават от президентската пресслужба.  Росен Плевнелиев сравни значението на дарението на Игнат Канев с делото на братята Христо и Евлоги Георгиеви преди 136 години, които дариха на българския народ сградата на най-старото висше училище в България.

На тържествено заседание академичният съвет удостои Игнат Канев с почетното звание "Д-р хонорис кауза", а самият Канев каза, че откриването на двуетажната сграда е неговата мечта и това е символично засадено дърво в неговото отечество.

1069857

Магнатът обяви през ноември миналата година, че дарява 2 млн. лв. за изграждането на центъра. Общата сума за реализацията на комплекса е 4 млн. лева, уточниха от Русенския университет.

Първата копка на бъдещия "Канев център Русенски университет" беше направена на 13 март тази година. Двуетажният комплекс разполага с полифункционална зала с 800 места, сцена с площ 120 кв. м и аванс-сцена с обслужващи пространства към нея. 482 от местата са разположени амфитеатрално в трибуни и две ложи. Останалите са на равен под. При нужда фоайето и залата могат да се обединяват в общо пространство. Фоайето е с кафе-бар и гардероб, към него е предвиден ресторант със 120 места. Подходът към фоайето, с асансьор за осигуряване на достъпна среда, е от ул. "Студентска".

На втория етаж са разположени заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, зала за пресконференции. Оборудването е с модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултанен превод. Комплексът ще служи за провеждане както на университетски, така и на градски, национални и международни форуми. В него ще могат да се организират семинари, конференции, симпозиуми, конгреси, тържества и церемонии, трудови и кандидатстудентски борси, олимпиади, изложби и изложения, фестивали. Ще могат да се правят сценични постановки и да се изнасят концерти.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар