Вход | Регистрация

Пак глобиха неправилно пресичащи пешеходци

Те отнесоха 11 актове и 48 глоби по фиш

Пак глобиха неправилно пресичащи пешеходци
Снимка: iNews

59 пешеходци бяха санкционирани само за ден във Великотърновска област.

Специализираната полицейска операция за контрол на безопасното движението се проведе в петък, от 11,00 до 20,00 ч. Съставени са 11 актове и 48 глоби по фиш. Най-голям е броят на пешеходците нарушители в периода от 17,00 ч. до 20,00 ч., сочи полицейската справка.

Действията на полицейските служители ще продължат и в следващите дни на територията на цялата област. Те са част от мерките предприети от ОДМВР – В. Търново за контрол на безопасното движение и недопускане на нарушения на Закона за движение по пътищата от страна на всички участници в движението. Засиленото полицейско присъствие в районите на рискове кръстовища е и с цел намаляване на зачестилите в последните седмици пътни инциденти с участието на пешеходци. 

ЕТО НЯКОЛКО ПРЕПОРЪКИ ЗА НЕНАВЛИЗАНЕ В СИТУАЦИИ ЗА ПЪТНИ ЗЛОПОЛУКИ С ПЕШЕХОДЦИ:

Пресичайте уличните платна само на определените за това места - сигнализираните пешеходни пътеки и по продълженията на тротоарите на кръстовищата.

Извън населено място не пресичайте рисковано път с интензивно движение, когато видимостта е ограничена или намалена.

Оглеждайте се внимателно преди да направите крачка на платното за пресичане. В населените места много автомобили се движат със скорост над разрешената, която не можете да прецените реално, а и някои водачи не са склонни да спират и ви предоставят възможност да пресечете безопасно.

Ако бързо приближава автомобил, за който не сте сигурни, че може да спре, не навлизайте на платното и изчакайте той да отмине - така ви задължава Законът за движение по пътищата. 
        
Ако сте навлезли на пешеходната пътека и вече пресичате, вие сте с предимство пред  автомобилите. Но не бъдете сигурни, че всички водачи ще спрат и ще ви дадат възможност спокойно да пресечете. Някои преминават покрай пешеходците бързо и агресивно, без  спиране и при опасна близост. Не разчитайте, че всеки  шофьор ще спази  предимството ви!

Ако някой водач  спре пред пешеходната пътека и Ви направи знак с ръка да пресечете, когато преминавате покрай неговия автомобил, погледнете внимателно наляво дали зад него не идва друг автомобил, чийто водач няма намерение да спре!

При пресичане винаги се стремете да наблюдавате дали завиващите автомобили ще спрат и ще Ви изчакат да  преминете до другия тротоар. Някои  навлизат с висока скорост в кръстовищата и нямат намерение да пропуснат пешеходците.

Винаги пресичайте при пълна сигурност: когато приближаващите автомобили са далече или когато са спрели при червен сигнал на светофара. Никога не прибързвайте, а обмислете добре ситуацията преди да предприемете пресичане на платното.

За да бъдете видими  за шофьорите отдалече, по възможност облечете светла връхна дреха. Ако нямате подходяща,  може да носите  светъл, добре забележим лек предмет. Когато се движите пеш по тъмно, да облечете светлоотразителна жилетка, за да бъдете видим отдалече! Така ще бъдете видим достатъчно отдалече. Осигурете такива жилетки и на децата си и на възрастните в семейството. Жилетките са много полезни за безопасността и на велосипедистите, мотопедистите и каруцарите.

 

<< Sever.bg във Facebook >>

   



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар