Вход | Регистрация

Паметник на Вълчан войвода се извиси в Еленския Балкан

Той се намира в еленското село Раювци

Паметник на Вълчан войвода се извиси в Еленския Балкан
Община Елена

Паметник на легендарния Вълчан войвода беше открит в събота в еленското село Раювци. Това е единственият паметник на известния хайдутин, изграден е в цял ръст от бял камък и се извисява над язовир "Йовковци" на Вълчова поляна.

Той е дело на скулпторите Димо Бойчев и Владо Мъников, изработен е с лични средства и дарения. Хайдутинът е изобразен с пушка в ръка, стъпил върху три сандъка с имане.

На откриването присъстваха еленският кмет инж. Дилян Млъзев и зам.-председателят на Народното събрания Явор Нотев. Великотърновския митрополит Григорий и еленски свещеници отслужиха молебен, а родопски гайди и неземният глас на Валя Балканска огласиха Балкана.

На място бяха връчени десетки грамоти на спомоществователи и дарители от България, Сърбия и Румъния.

Актьорът Краси Радков разказа за истините и легендите за Вълчан войвода, а интересни факти от живота му сподели писателят Васил Гинев, кавтор на двутомника "Вълчан войвода – златният бог на България”.

Клуб "Традиция” от Варна направиха историческа възстановка, след което топовни изстрели известиха края на тържественото откриване на паметника.

"Един живот не е достатъчен за освобождението на България. Затова завещах делото на потомците!”. С тези думи Вълчан войвода остава в историята ни, а много места в Еленския Балкан, където се е подвизавал след провала на Странджанския заговор през 1810 г., носят меговото име - село Вълчовци, Вълчовата поляна, река Вълчана.

 < Sever.bg във Facebook >>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар