Вход | Регистрация

Парагрипен вирус атакува очите

Пролетната инфекция върлува и в Русе, и в Плевен. В Ловеч заболяемостта от остри респираторни заболявания е ниска

Парагрипен вирус атакува очите
Снимка: Thinkstock/Guliver

За върлуващ в страната парагрипен пролетен вирус, който атакува очите и предизвиква конюктивит, съобщават лекари от детско отделение в Инфекциозната болница в София.

Характерните симптоми - неразположение, хрема и диария при хлапетата, ги има, но като цяло болестта протича леко, без висока температура.

Често, заради сърбежа в очите, хората го бъркат с алергия и не търсят веднага компетентно мнение на лекар. Това е причината да изкарват инфекцията на крак.

Лекарите обаче предупреждават, че ако е възпалена лицавицата, трябва да се потърси помощ.
Най-много са болните в София-област, където всеки 129 на 10 000 са със симптоми на пролетния вирус. Седмица по-рано заразените са били под 100 на 10 000 население.

Вирусът върлува и в Русе, Пазарджик, Плевен и Силистра. Най-малко са болните в Търговище, Кърджали, Благоевград и Перник.

Настинката поваля повече възрастни, отколкото деца. Обикновено отшумява за 3-4 дни и за лечението са достатъчни традиционните препарати като парацетамол  и витамин С, дават препоръки лекарите.

Те не очакват втора грипна вълна и твърдят, че в момента няма опасност от някакъв страшен вирус, освен типичните за сезона респираторни  инфекции”.

Според държавния главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в средата на май ще дойде първата вълна от заразени с ентеровируси. Пикът на т.нар. летен грип ще е през лятото, когато дневните температурите не падат под 25 градуса.

В страната продължават да върлуват и шарките. Най-много са случаите на варицела. Само за миналата седмица болните са били 670, а от началото на годината над 7500 хлапета са били заразени.

От РЗИ-Ловеч отчитат за изминалата седмица 88 заболели от варицела, като най-много са в Троян и Ловеч (42 и 38 заболели), по 2 случая в Угърчин и Бели Осъм и по 1 – в Луковит и селата: Малиново, Слатина и Лисец.

Скарлатината, която върви в комбинация с ангина, пък е повалила близо 200 хлапета за седмица в страната.

За региона на Ловеч 2 случая са регистрирани в Троян. Пак толкова са заболелите от ротавирусен гастроентерит – в Ловеч и с.Дерманци, общ.Луковит. Един случай на заболял от остър вирусен хепатит е регистриран в Троян, болният е хоспитализиран в УМБАЛ Плевен.

От Лаймска борелиоза са се разболели трима души от градовете Априлци, Ловеч и Троян. В Ловеч е регистриран и един случай на ТБК. Болният е хоспитализиран в СБАЛББ гр.Троян.

Заболяемостта от остри респираторни заболявания за Ловеч снижава нивото си от предходната седмица – 49,9 на 10 хиляди население. По-ниска е от средната за страната.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар