Вход | Регистрация

Пастир бе отнесен от водите във врачанско село - обновена

Бедствено положение е обявено в няколко села в страната

Пастир бе отнесен от водите във врачанско село - обновена
Снимка: Булфото

Проливните дъждове в страната причиниха нови щети в областите Пловдив, Монтана и Враца.

Бедствено положение е обявено в седем села в община Родопи, Пловдивско. След пороите падна част от подпорната стена на реката преди село Храбрино. Срутил се е и мостът над река Първенецка.

Освен Храбрино, откъснати от света остават селата Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Лилково и Дедово. Няма пострадали хора и не е прекъснато електрозахранването в 7-те населени места. В тях обаче няма вода, заради скъсан водопровод.

Община Родопи обаче пуска "алтернативен" път за селата.

В момента за високопланинските села и вилната зона на Храбрино се минава по тесни улички и римски мост. Жителите са призовани да не предприемат пътувания, ако не им се налага  спешно. Ако пък имат нужда от бърза помощ, трябва сами да извозят близкия си.

Тази сутрин ще започне разчистването и описването на щетите, информира БНР.

Проливният дъжд причини значителни щети и във Врачанска област. Цяла нощ аварийни екипи са отводнявали подлези в града, където от насъбралата се вода са изтеглени 4 ТИР-а. Късно снощи беше почистено от чакъл и пясък Медковското дере. То беше затлачено и предизвика наводнения на входа на Враца на международен път Е-79 и по главни улици в града.

В с. Тишевица от високите води е загинал 25-годишен мъж, пастир.

Най-сериозно е положението в село Бели извор, където са наводнени над 100 къщи. Там придошлите води на река Лева са отнесли част от траверсите на жп линията от Враца за Криводол. Има отнесени десетки животни. Изровени са огромни дупки по улиците и е унижожена уличната ограда. Аварийни екипи са евакуирали две деца и са извозили болен на хемодиализа.

В София бурята предизвика скъсване на жици от контактната мрежа на няколко тролейбуса.

Големи райони от столичните квартали "Банкя" и "Княжево" са без ток заради бурята. Без електричество са и абонати в Своге и Костинброд, както и в село Бов. По-сериозно е положението във Видин, Враца и Монтана. Екипи на ЧЕЗ работят за отстраняване на авариите.

Предвид обявения код жълто в София и областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник и София продължава поддържането на повишена готовност на териториалните структури на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър, Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица.


1351710

1351713

1351712

1351711

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар