Вход | Регистрация

Пийте бира за здраве, ама по-малко!

Потенциалните ползи от пивото се дължат на неговия специфичен състав

Пийте бира за здраве, ама по-малко!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Бирата е не само приятно питие за лятото, но е и много полезна!

Тя може да има ползотворен ефект върху състоянието на сърцето, дихателните пътища и върху много други аспекти от здравето и балансирания начин на живот. Но, само при умерена консумация. Това представиха учени и лекари по време на симпозиум в Брюксел на тема "Бира и здраве”.

Потенциалните ползи от пивото се дължат на неговия специфичен състав, който традиционно е около 90% вода, 5% екстрактни вещества, идващи от малца, пивните дрожди и хмела и 5% алкохол. Именно ниската концентрация на алкохол в голямо количество вода, както и наличието на 50 различни полифеноли, полизахариди, витамини и други биоктивни субстанции, допринасят за благотворния потенциал на пивото върху здравето и качеството на живот.

Полифенолните съединения, особено в безалкохолната бира, имат силни антиоксидантни, антипатoлогични и противовъзпалителни свойства, които оказват благотворно влияние върху организма при подобни проблеми.

При умерена консумация от пивото не се пълнее и няма зависимост между пиенето й и измерителите на затлъстялост – индекс на телесната маса (ИТМ) и съотношението талия/ханш, както при жените, така и при мъжете.

Симпозиумът " Бира и здраве" се провежда традиционно в Брюксел през две или три години. Форумът осигурява възможност на едни от най-авторитетните учени от цял свят, които проучват ефекта от умерената консумация на бирата върху здравето, да представят най-новите си изследвания в тази област.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар