Вход | Регистрация

Плевен 21°C

Връчиха наградите на конкурса "Петър Ковачев"

Връчиха наградите на конкурса "Петър Ковачев"

В Актовата зала на Община Плевен на тържествена церемония бяха връчени наградите от третото издание на Националния литературен конкурс "Петър Ковачев”. Тази година до крайния срок за изпращане на произведенията свои творби за участие подадоха 63-ма автори от цялата страна. Поезия - стихотворение, проза - кратък разказ, есе и драма бяха трите категории, в които се участваше.

Журито, което оценяваше творбите бе в състав: председател проф. Светлозар Игов - преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски” и членове доц. д-р Александър Йорданов - преподавател в Института за литература при БАН и Марин Георгиев - управител на "Литературен форум 2014” ООД, редактор, преводач и поет.

Радостно е, че именно дейците на словото продължават делото на народните будители за запазването на българската духовност, традиция и култура, отбеляза кметът проф. Димитър Стойков. Той сподели, че ръководството на Община Плевен ще продължи традицията на този конкурс и той ще се превърне в един от акцентите в културния календар на града.

В категорията "Проза” Георги Геров от София спечели, като наградата му бе връчена лично от проф. Димитър Стойков. В категория "Драма” журито определи двама носители на наградата "Петър Ковачев” - Магдалена Любомирова от Елена за "Жени с куфари” и Оля Джакова от София за "Горе ръцете!”, а поощрителната награда отиде при Лора Лазар от Търговище за "Роза върху лед”. В категория "Поезия” тази година награда не беше връчена, а за носители на две поощрения бяха определени Милка Пиналска от с. Градина, община Първомай за "Утро с еднорог” и Нели Добринова от София за "Четири пъти по пет”.

Доц. Александър Йорданов отбеляза, че в дни, в които бездуховността и бигбрадърството се ширят из нашата родина и когато толкова много посредственост струи от различните сфери на българския живот, е много хубаво, че в България се раждат толкова много творци, устремени към успеха.

Конкурсът е анонимен, а тази година за първи път участниците са изпращали драматургични текстове, като пет от шестте са много добри.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: в-к "Посредник"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар