Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Над 850 презерватива раздадоха младежи в Плевен

2169 са носителите на ХИВ у нас

Над 850 презерватива раздадоха младежи в Плевен
БМЧК - Плевен

Световният ден за борба срещу ХИВ и СПИН се отбелязва днес за 27-ми път. По този повод в страната ни се провежда информационна кампания, която в Плевен протича под мотото "Прегръдката не убива. Дискриминацията – да!".

Младежите от БМЧК-Плевен раздадоха днес над 850 презерватива и повече от 1000 брошури в центъра на града и училищата като част от националната АНТИСПИН кампания. Тя цели да информира младите хора за начините за предпазване от инфектиране с HIV и се бори с дискриминацията към хората, живеещи с вируса на имунна недостатъчност.

126 са новорегистрираните лица у нас с ХИВ-инфекция, като 90% от тях са се заразили по сексуален път. Това сочат данните на "Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 25 юли 2015 г. С новооткритите ХИВ-серопозитивни лица носителите на ХИВ в България официално наброяват 2 169 лица, от които приблизително три четвърти са мъже.

Световната здравна организация (СЗО) представи нова стратегия за елиминиране на епидемията от ХИВ в световен мащаб, излизайки с три основни препоръки: незабавна терапия за всички носители на вируса, подобряване на превенцията на ХИВ/СПИН и елиминиране на епидемията от ХИВ като част от програмата на ООН за устойчиво развитие.

Целите на програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) са елиминирането на ХИВ епидемията до 2030 г. и намаляване на новите случаи на заразяване с още 75% до 2020 г.

В България все още се използват старите принципи за започване на терапия при пациенти с ХИВ. Поради това десетки пациенти чакат месеци и дори години, за да отговорят на критериите за започване на лечение.

Във връзка с това Национална пациентска организация инициира разговори с Министерството на здравеопазването и получи уверение, че в най-кратки срокове тези критерии ще отпаднат и България ще се нареди сред държавите, които са възприели новите принципи на СЗО.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар