Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Помощните и болничните училища ще бъдат закрити

Това решиха окончателно депутатите, като децата от тези училища ще отидат в масовите

Помощните и болничните училища ще бъдат закрити

Закриват се детски градини и училища за деца с тежки хронични заболявания и с умствена изостаналост решиха депутатите. Днес те които гласуваха окончателно за Закона за предучилищното и училищно образование.

Промените бяха внесени от бившия зам.-министър на образованието, а сега депутат от ГЕРБ, Милена Дамянова.

Предвижда се премахване на училищата за деца с хронични заболявания - болнични и оздравителни, помощните училища, в които сега се настаняват децата с умствена изостаналост. Училища за деца с множество увреждания също не са включени в законопроекта. Част от тези училища ще се закрият, други ще се преобразуват.

След приемането и обнародването на закона специалните училища ще са единствено за: деца със сензорни увреждания (с увреден слух и/или зрение); за деца с противообществени прояви (възпитателни училища интернати) и за деца, лишени от родителски грижи или нямат подходящи условия за живот у дома, както и за извършили противообществени прояви.

Специални детски градини също вече няма да има. Те ще бъдат преобразувани след окончателното приемане и обнародване на закона, става ясно от преходните и заключителни разпоредби.

В специалните училища за деца със сензорни увреждания по изключение ще може да се приемат деца, навършили 2 г. или деца във възраст за ясла (от 10 месеца до 3 години).

Тежко болните деца и децата с умствена изостаналост ще трябва да бъдат интегрирани в масовото училище, с помощта на Центровете за подкрепа на личностното развитие. Те ще бъдат общински и дейността им ще се урежда с правилници, приети от съответния общински съвет.

Центровете за специална образователна подкрепа може да са общински или държавни, а дейността им ще се урежда с правилник, утвърден от министъра на образованието.

Специалните училища остават държавни. Такива ще продължат да бъдат и българските училища в чужбина, училищата към затворите и създадените по силата на международен договор.

От гласуваните промени стана ясно още, че частните детски градини и училища могат да бъдат учредявани като търговски дружества, кооперации, юридически лица с нестопанска цел или като дружества по законодателството на друга страна членка на ЕС. Те ще имат право да осъществяват дейност след вписване в регистър на институциите в предучилищното и училищното образование.

Ако са регистрирани в друга страна от ЕС и осъществяват дейност тук, те ще имат правото да провеждат обучение паралелно по българската и по съответната чужда образователна система и да издават дипломи и на двете страни. Условието е чуждата държава да е издала съответното разрешително.

Вечерните училища ще могат да обучават младежи, навършили 16 г., но вече ще се допуска и прием на навършили 14 г. Те ще предлагат обучение за получаването на основно и средно образование, ще дават и професионална квалификация.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар