Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Велико Търново отбеляза 100 години от Балканската война

Велико Търново отбеляза 100 години от Балканската война
Снимка: Север.бг

Паметен знак в част на загиналите от Великотърновския гарнизон във войните за освобождение и национално обединение откри днес във Велико Търново вицепремиерът Цветан Цветанов. Той е и председател на националния инициативен комитет за честванията на 100-годишнината от Балканската война.

Заедно с него и кмета Даниел Панов, цветя в памет на загиналите поднесе и 101-годишният ветеран от 18-ти Етърски пехотен полк Асен Големанов от стражишкото село Камен. Паметната плоча, открита в района на Старото военно училище, където е домувал гарнизонът, бе осветена от Великотърновския митрополит Григорий.

В знак на признателност цветя поднесоха народни представители, областният управител, председателят на Общински съвет във  Велико Търново, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на политически партии, организации и институции.

"Търновският гарнизон е сред най- старите в България и води началото си от Освобождението. Още по време на войната тук са били три от дружините на Опълчението. Когато започва формирането на Българската земска войска, тук остава седма дружина, която е преименувана в 17- та търновска.

От 18-ти пехотен полк по време на двете Балкански войни има 445 души – убити и умрели, а през Първата световна война 649 души. Само по време на Брегалнишко-струмишката операция от същия полк загиват 87 човека. Предвид броя на частите в Търново през различните войни, може да се предположи, че загиналите от гарнизона са между 3000 и 5000 души.", припомни историята преподавателят в Националния военен университет доц. Марко Златев..

Част от тържественото честване на вековната годишнина бе още едно откриване – на метално копие на бойното знаме на 18-ти Етърски пехотен полк, монтирано върху Арката на генералите, на която върху паметни плочи са изписани имената на 34 генерали и двама контраадмирали.

"Тези смели и достойни мъже имат огромен принос към запазването и отстояването на териториалната цялост, българската чест и достойнство. Отбелязвайки 100-годишнината от Балканската война се прекланяме пред паметта не само на генералите, но и на офицерите и войниците от Търновския гарнизон, вградили в себе си каузата за свободата, независимостта и целостта на България.", каза в словото си кметът Даниел Панов.

След поднасянето на цветя пред паметната плоча на Военния клуб и пред паметник "Майка България", вицепремиерът Цветан Цветанов и градоначалникът връчиха първите 100 почетни грамоти на ветерани, курсанти и доказани обществени дейци в образованието, науката и културата, за проявено и доказано родолюбие и професионализъм.

Фолклористът и писател Михаил Дюлгеров подари на вицепремиера книгата си "Български народни песни и обичаи от Великотърновския край".

В програмата на честванията бе включена и демонстрация на строеви хватки с оръжие от представителна рота на Националния военен университет "Васил Левски", а финалът бе тържествена заря-проверка.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар