Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Глобяват ТЕЦ "Свилоза" с 49 бона за митническа измама

Свищовският районен съд потвърди акт за 49 041 лева, съставен на ТЕЦ "Свилоза" за установена митническа измама. Крупната глоба била наложена на предприятието в началото на месец юни т.г. от Митница Свищов, след като били констатирани нередности в декларацията на доставено гориво за централата.

Миналото лято централата получила 1 733 тона въглища, доставени от чужбина. От ръководството декларирали получената стока, като посочили, че става дума за "каменни енергийни въглища" и използвали тарифен код, отговарящ за лигнитни въглища. Централата притежава Удостоверение за освободен от акциз краен потребител и на това основание не трябвало да плаща нито мито, нито акциз, а само ДДС в размер на 46 920 лева.

Служителите на митницата обаче решили да извършат проверка и се оказало, че въглищата не били лигнитни, а антрацитни, съдържали 14% по-малко летливи вещества и представлявали значително по-калорично гориво. Също така те подлежали на обмитявне и акциз. След направените изчисления се оказало, че с грешната си декларация, ТЕЦ "Свилоза" е ощетила държавата с 32 694 лева от невнесените налози. По смисъла на закона, това представлява митническа измама.

Митница Свищов е издала наказателно постановление, с което на предприятието е наложена глоба в размер на 150% от щетата, която е причинена на държавата. От ТЕЦ-а го обжалвали с мотива, че всъщност имат удостоверение, което ги освобождава от акциз и по отношение на антрацитните въглища. Магистратите обаче са посочили, че при декларацията не е внесено това, а друго удостоверение, в обхвата на което не попада реалната стока.

Освен глобата, централата ще трябва да плати и 234 603 лева, представляващи стойността на самите въглища, които трябвало да бъдат иззети в полза на държавата, но се оказало, че вече са изгорени.

Така грешният тарифен номер ще струва на централата 283 644 лв. Решението подлежи на обжалване пред Административния съд в Търново.

<< Sever.bg във Facebook >>



вестник 24 часа
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар