Вход | Регистрация

Плевен 21°C

Недоразумение или ежедневие?

Недоразумение или ежедневие?

Недоволството на местното население на Бяла черква отново накара хората да се разделят на два лагера - едни в защита на правата на всички граждани на България, други - в отбора на "расистите".

Няколко ромски семейства се заселват преди две години в покрайнините на Бяла черква. Живели преди това във Върбовка и Павликени, след редица скандали с местното население решават да се преместят.

Техните думи са, че не тормозят никого и живеят мирно и спокойно, но на 9 август сблъкък между "новите" с местните става причина за зараждане на вражда, която е на път да ескалира. Жителите на Бяла черква събират подписка против новодошлите семейства и се събират 700 души на протест за тяхното изселване.

Позициите са много, но проблемът е един и гражданите в Бяла черква не намират решението му. Те категорично са на мнение, че не желаят въпросните четири ромски фамилии да живеят в малкото градче и са готови на всичко да изселят "пришълците".

Според думи на прокуратурата ситуацията вече е овладяна, обстановката е спокойна и проблеми няма. Има само екипи на жандармерията и полицията на всяка пряка в Бяла черква, които се грижат "спокойствието" да се задържи, но докога?

Проблемът в Бяла черква се спряга като възможна втора "Катуница". Тези притеснения изрази дори кметът на града Албена Тодорова. Възможно ли е това? И само в Бяла черква ли има подобни случаи? Отговорът мисля, че е ясен.

Какво трябва да бъде направено в една такава ситуация? Всеки защитава своята позиция и обвинява ответната страна, че е причинител на сблъсъка на 9 август. Какво е реалното разрешение на ситуацията, в която всеки защитава със "зъби и нокти", с брадви и ножове правотата на думите си, която все още не е изяснена истинна ли е или не.

И отново ние сме застанали пред дилемата кой е крив и кой прав и дали наистина най-черният е наистина черен? Жандармерията опазва спокойствието в града, както аналгетиците тушират болката. Симптомите са приспани, но болестта открита ли е?

Михаела Грънчарова / Sever.bg

 

 

Споделете вашата новина с нас, пишете ни във Фейсбук: << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар