Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Оборудването за бежанци да се изнесе, настояват в Телиш

До МС е внесено предложение поделението да бъде превърнато в музей

Оборудването за бежанци да се изнесе, настояват в Телиш
Снимка: Булфото

Доставеното оборудване за евентуална бежанска база в ракетното поделение в червенобрежкото село Телиш е подгизнало след дъждовете и в момента е невъзможно да бъде използвано, твърдят протестиращите от селото, съобщава zetramedia.

В искане до всички народни представители и до министър-председателя Пламен Орешарски те настояват всичко подготвено за чужденците да бъде изнесено от поделението.

Жителите на Телиш протестират мирно вече две седмици и са събрали над 2 хиляди подписа срещу настаняването на бежанци в селото. Местните хора продължават да дежурят на подстъпите към поделението. За да спрат подготовката за бежански лагер, те са издигнали барикади от клони.

От своя страна млади хора, чиито родители живеят в Телиш, предлагат закритото ракетно поделение да не бъде бежанска база, а да бъде организирано в международен тематичен парк-музей "Историята на Студената война".

Те смятат, че поделението е една уникална историческа забележителност от най-новата ни история и мястото ще носи силен духовен заряд от този период.

Идеята била обсъдена още преди няколко години, но сега бил моментът да бъде представена на обществото. Предложението вече е изпратено до Министерския съвет, до администрацията на президента и до ключовите министерства.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар