Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Планират се най-много нови работни места за Варна

Планират се най-много нови работни места за Варна

Стабилни остават плановете на българските работодатели за наемане на служители през второто тримесечие (април - юни 2018 г.). Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта е +12% за второ поредно тримесечие.

На въпроса "Как очаквате да се промени общата заетост във вашата компания през трите месеца до края на юни 2018 г. в сравнение с настоящото тримесечие?" 16% от работодателите отчитат увеличение на нивата на заетост, 1% прогнозират намаление и 78% не очакват промяна, сочи обзорно изследване на ManPowerGroup за заетостта у нас. 

Два ключови сектора допринасят за положителните резултати - работодателите от секторите "Строителство" и "Производство" предвиждат най-силен пазар на труда с прогнози от +15%.

Търсещите работа могат да очакват стабилно темпо на наемане и в сектор "Транспорт, складове и комуникации", който показва значително подобрение от 11 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие, както и в сектор "Търговия на едро и дребно" с прогноза от +11%. Прогнози от +8% са отчетени в секторите "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов", "Минно дело" и публичен и социален сектор. Работодателите от сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги" също отчитат предпазлив оптимизъм за второто тримесечие с прогноза от +8%, въпреки че очакванията им значително намаляват спрямо предишното тримесечие и същия период на миналата година.

Работодателите от сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" очакват най-слабия пазар на труда с прогноза от +2% - намаление с 6 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие.

На регионално ниво Варна очаква най-силен пазар на труда за второ поредно тримесечие, като работодателите отчитат прогноза от +14%. Предвиждат се умерени дейности за наемане на служители в три региона с прогнози от +10% – Бургас, Русе и София, докато работодателите в Пловдив очакват скромно увеличение на нивата на заетост, отчитайки прогноза от +7%. В сравнение с първото тримесечие на 2018 г. плановете за наемане са по-слаби с 8 процентни пункта в Пловдив и намаляват със съответно 5 и 2 процентни пункта във Варна и София. Работодателите в Русе отчитат слабо подобрение от 2 процентни пункта, докато прогнозата за Бургас остава сравнително стабилна.

Очаква се нивата на заетост да се повишат през второто тримесечие на 2018 г. във всички четири по размер организации. Големите работодатели (>250 служители) прогнозират най-силния пазар на труда, отчитайки нетна прогноза за заетостта от +22%. Малките работодатели (10-49 служители) споделят предпазлив оптимизъм по отношение на намеренията си за наемане с прогноза от +9%, което е подобрение с 2 процентни пункта спрямо предишното тримесечие, докато прогнозата на средно големите компании (50-249 служители) е +7%. Микропредприятията (<10 служители) отчитат най-предпазливата прогноза от +5%. В сравнение с предишното тримесечие средно големите работодатели отчитат лек спад от 8 процентни пункта, докато прогнозите на микропредприятията и големите работодатели са по-слаби със съответно 6 и 5 процентни пункта./ econ.bg



Източник: Sever.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар