Вход | Регистрация
Плевен 21°C

С негодни храни зареждат БЧК-обновена

Проверките се правят по всички складове, няма раздадени пакети

С негодни храни зареждат БЧК-обновена
БЧК - София

Близо 50 тона  развален зрял фасул с паразити и червеи са засекли инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните /БАНХ/в складовете на Българския червен кръст (БЧК) в Плевен и Добрич. Пакетите са доставени по линия на програмата "Благотворителност" към ЕС.

Лабораторни тестове са установили, че храните са негодни за консумация. Въпреки, че доставката на разваления боб е от страна, членка на ЕС, той е бил пакетиран от българска фирма-доставчик, избрана при обществена поръчка от ДФ "Земеделие".

По думите на директора на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов в момента се правят проверки на всичките складове на БЧК. От там пък са изненадани от факта, че са им предоставени за раздаване негодни храни, въпреки, че срокът за годност е 2014 г., и са категорични, че трябва да се потърси отговорност от фирмите-доставчици.

 

По повод развалените храни министърът на земеделието и храните поиска днес до края на деня директорите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов и на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Румен Порожанов да изготвят доклади. 

След обсъждане на докладите ще бъде взето окончателно решение относно бъдещото изпълнение на договора с фирмата-доставчик на негодните храни.

_______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар