Вход | Регистрация

Плевен 21°C

Със 600 лева може да преживееш месеца

Според анализ на КНСБ през второто тримесечие издръжката на живот отчита намаление с 0,6 % спрямо предходното

Със 600 лева може да преживееш месеца
iNews/Радила Радилова

Близо 600 лева са били необходими за издръжка на един член от домакинство в края на второто тримесечие. Това показва редовното изследване на КНСБ. Намалението спрямо първото тримесечие е минимално - малко над 0,5%

Намалението в издръжката на живот от 0,6 процента от КНСБ определят като козметично и логично, тъй като през второто тримесечие по традиция плодовете и зеленчуците имат по-ниски цени, но увеличението на тока и парното от 1-ви юли, дъждовете, които унищожиха реколтата, ще доведат до покачване на издръжката на живота, е прогнозата на КНСБ.

По данни на НСИ от първото тримесечие, под издръжката на живота живеят 23% от домакинствата, с доход до 340 лева - 58%, което е над 4 милиона лица. Така излиза, че 80% от домакинствата в България живеят с доход, под необходимия, изчислен от КНСБ.

От синдиката констатират, че в някои дейности заплатите изостават спрямо ръста на производителността на труда. При производството на компютри и комуникационни системи ръстът на производителността е 32 процента. В същото време заетите намаляват, а заплатите се покачват само със 7,4 на сто. Вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков подчерта, че са необходими нови политики по доходите. Предлага се минималната заплата през следващата година да бъде 400 лева, което ще е половината от средната заплата за страната, както и да се приеме необлагаем минимум от 500 лева.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар