Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Кабинетът прие Национален план за превенция на насилието над деца

Кръгли маси и конференции ще повишават информираността за проблема

Кабинетът прие Национален план за превенция на насилието над деца

Национален план за превенция на насилието над деца прие кабинетът на редовното си правителствено заседание. Той ще бъде в сила до 2014 година. Проектът бе внесен от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Документът съдържа конкретни мерки, насочени към ограничаване на насилието над деца. Той включва и обща рамка на превенция чрез информиране, съдействие, подпомагане и предоставяне на услуги. В Националния план са заложени и мерки, свързани с прилагането на ефективни техники за преодоляване на негативните последици и травмата от преживяното насилие.

Документът включва три оперативни цели, които са повишаване на ефективността на мерките за закрила на децата от насилие; разширяване на достъпа и на видовете услуги за работа с деца в случаи на насилие и рехабилитация на децата и семействата; повишаване на професионалния капацитет на специалистите, работещи с деца.

С оглед на тежките последици за обществото от проявите на насилие над деца, в плана е посветена специална част на превенцията.

Целта е да се повиши информираността на обществото по проблемите на насилието над деца чрез организирането и провеждането на конференции, семинари, кръгли маси и медийни кампании, както и въвличането на децата в извън класни дейности с цел превенция на насилието.

Документът е в синхрон и с дейностите, заложени в Националната стратегия за детето 2008-2018 г., които предвиждат постигане на по-висока ефективност на работата по сигнали за насилие над деца, въвеждането на процедури и принципи за работа между партньорите от различните институции при работата по случаи, както и въвеждането на стандартизирани методи за събиране на информация.

_______________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg









Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар