Вход | Регистрация
Плевен 21°C

ПП "Обединени земеделци" против рестарт на "Белене"

ПП "Обединени земеделци" против рестарт на "Белене"
Снимка: Север.бг

ПП "Обединени земеделци" е против рестартирането на проекта "Белене", обяви във Велико Търново днес Петя Ставрева, председател на партията. Според нея, засега не се знае кой стои зад компанията, която има амбиции да строи втора атомна централа у нас и кое ядрено лоби тя представлява?

Има и прекалено много други въпроси, които все още нямат отговор като: кой ще покрие милиардите които досега е платила българската държава, какво ще случва на входа и изхода на централата, от къде ще идва суровината и какво ще с случва с отработеното ядрено гориво?

"Преди 6 месеца правителството се отказаха от проекта и ние от партията като част от Синята коалиция подкрепяхме това решение. И тогава, и сега сме категорични, че държавата не може да си позволи такава огромна инвестиция от порядъка на няколко милиарда евро. Такъв проект не е по джоба на българския данъкоплатец. Много анализи показват, че проектът "Белене" е нецелесъобразен от икономическа гледна точка. Сега се оказа че ГЕРБ имат намерение да ревизират решението за строителство и да рестартират проекта с аргумента за нов американски инвеститор", заяви Ставрева.

И допълни, че категоричната позиция на земеделците е, че България трябва да има независима енергийна политика и преди всичко да инвестира в подобряване на енергийната ефективност.

"Не можем да подкрепим проект, който ще повиши енергийната зависимост на България. Дори да приемем, че централата ще е частна, грижата за ядрената безопасност е на държавата. Ще допуснем ли българското правителство строителство на нова ядрена мощност във времето, в което Европа и светът инвестират във възобновяеми енергийни източници. Кой има интерес от това и за чия сметка? Време е да чуем ясна и категорична позиция от управляващите по казуса "Белене", защото през последните години от ГЕРБ няколко пъти променяха мнението си за строителството на централата", заключи Петя Ставрева.

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 

 

 

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар