Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Следващото правителство решава за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

След днешното заседание на Министерския съвет стана ясно, че следващото правителство ще трябва да вземе окончателното решение за договора с американската компания "Уестингхаус" за изграждане на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" по нейна технология.

По думите на вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева изграждането на новия реактор ще струва 5 млрд. долара.

"На два пъти Министерски съвет се занимава с проекта за 7-и блок. Оставяме на следващото правителство да препотвърди това, което е свършено както по отношение на споразумението, така и за финансовите детайли на проекта", заяви Бобева.

На днешното заседание кабинетът е приел доклада за свършеното по проекта до момента. Бобева добави, че процесът на работа по този важен енергиен проект продължава.

Отложено е и решението за български еврокомисар.

По отношение на одобряването на получаване на заем от "Газпром" за газопровода "Южен поток", Бобева обяви, че доколкото й е известно такъв договор не е подписан.

Вицепремиерът добави, че държавата води преговори с американската компания AES за преразглеждане на дългосрочните договори на ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и НЕК за изкупуване на електроенергия. Причината е очакваната либерализация на енергийния пазар у нас. По думите й последната среща, на която са присъствали представители на AES, НЕК, Български енергиен холдинг и икономическото министерство, е била във вторник. Тя добави, че съществен напредък в момента по тези преговори няма. Тя посочи, че от AES са склонни да бъдат предоговорени условията и да се излезе от схемата за фиксираните цени.

Припомняме, че енергийният регулатор поиска НЕК да предоговори условията за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3". Така, според регулатора, можеше да се постигне ограничаване на разходите на НЕК и евентуално задържане на цените на енергията за бита.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Econ.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар