Вход | Регистрация

Плевен 21°C

Ръководството на Община Плевен почете жертвите на комунистическия режим

Кмет и зам.-кметове положиха цветя на паметника в Гаровата градинка

Ръководството на Община Плевен почете жертвите на комунистическия режим
Община Плевен

Жертвите на комунистическия режим бяха почетени днес в Плевен. Кметът на Община Плевен Георг Спартански заместниците му и народният представител от Реформаторския блок Найден Зеленогорски поднесоха цветя пред паметника в Гаровата градинка.

Днес се отбелязва Ден на признателност и по този повод беше отслужена панихида.

"Ако нямаш памет за миналото, нямаш и добър път в бъдещето. Има дати, които са знакови в историята на всеки народ, от които трябва да се поучаваме и които нямат нищо общо със стандартите на цивилизацията”, заяви след възпоменанието кметът Георг Спартански.
Правосъдието е ефективно само когато се основава на факти и доказателства, а за целите на определена политика, добави още градоначалникът.
1 февруари е обявен за Ден ан признателност и почит към жертвите на коминистическия режим с решение на Министерски съвет от 19 януари 2011 г.

На днешната дата, през нощта срещу 2 февруари, 1945 г. са убити чрез разстрел регентите Принц Кирил Преславски Сакскобургготски, Богдан Филов – министър-председател и ген. Никола Михов., заедно с още 17 министри.

Смъртната им присъда била издадена от Първи състав на Народния съд, който ги признава за виновни за сътрудничество с Германия.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар