Вход | Регистрация

Плевнелиев призова за отваряне досиетата на КТБ

Плевнелиев призова за отваряне досиетата на КТБ
Снимка: БТА

В обръщение в парламента днес президентът Росен Плевнелиев призова за разкриване ма "досиетата "КТБ" и настоя за пълен преглед на активите на банката.

По думите на президента децата няма да ни простят, ако не отворим тези досиета. "Ако ние допуснем истината за КТБ да бъде заметена и изтъргувана, ще бъде стратегическа грешка за държавата. Ако се разкрие истината за нерегламентирана връзка на политици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне." 

Президентът апелира БНБ, КФН, НАП, Прокуратурата, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да координират действията си и да си свършат работата докрай. Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпечения по тях кредит по кредит чрез български и международни одитори, да се оцени дали има и колко е голяма дупката в тази банка.

Плевнелиев повтори призива си към парламента, който отправи вчера, за изпълнение на три важни задачи, преди той да бъде разпуснат, а именно - актуализация на държавния бюджет, да разреши на служебното правителство да сключва договори за международни заеми и да се предприемат мерки за връщане на доверието в БНБ, като се предприемат стъпки за решаване на кадровия проблем в банката, тъй като подуправителят на БНБ Цветан Гунев, отговорен за финансовия надзор, в момента е обвиняем.

Тази сутрин парламентът започна работа с пълен кворум, като се регистрираха 174 депутати, които приеха през първия час на заседанието важни ратификации и промени в закона за физическото възпитание.

Парламентът ратифицира споразумението за консултантски услуги между Министерството на здравеопазването и Международната банка за възстановяване и развитие за получаване на експертна техническа помощ при реализиране на национална здравна стратегия.

Този следобед президентът Росен Плевнелиев очаква представители на Коалиция за България, за да им връчи мандат за съставяне на правителство. Това е поредната стъпка в конституционната процедура до разпускането на парламента и предсрочните избори. 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар