Вход | Регистрация

Плоският данък остава!

Плоският данък остава!
Снимка: sxc.hu

Плоският данък остава. Това реши парламентът днес. Така мнозинството не се съгласи с предложението за въвеждането на прогресивно подоходно облагане, внесено от  БСП и от "Атака".

ГЕРБ, ДПС и Реформаторският блок, които бяха против, защитиха на първо четене плоския данък. Партии се обединиха около становището, че въвеждането на прогресивно данъчно облагане на доходите на физическите лица, ще доведе до усложняване на данъчната система и увеличаване на административната тежест за физическите лица.

"За" пък бяха народните представители от вносителите и тези на Патриотичния фронт, "Български демократичен център" и АБВ. Промените предвиждат да се въведе месечна и годишна скала за прогресивно данъчно облагане на доходите на физическите лица, като годишен доход в размер до 4 080 лева да бъде необлагаем. В крайна сметка предложението им не мина.

Плосък данък (или пропорционален данък) е данъчна система с константа на данъчната ставка, тоест система, при която всички участници в дадена група (обикновено граждани или компании) се облагат с една и съща ставка (процент от дохода, тоест подоходния данък), за разлика от прогресивния данък, който е градиран по отношение на доходоите.

Терминът "плосък данък" най-често се използва за подоходния данък, като прогресивният данък е наричан съответно прогресивен подоходен данък. Плоският данък се прилага на национално ниво в ограничен брой страни, като по света е по-разпространен прогресивният данък върху доходите, при който гражданите или компаниите с по-висок доход плащат по-висока данъчна ставка от тези с по-нисък доход.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар