Вход | Регистрация

Бурен вятър и валежи притискат страната

За цялата страна е обявен жълт код, за област Смолян - оранжев код

Бурен вятър и валежи притискат страната
Снимка: sxc.hu

Дъждове, преминаващи в сняг, и бурен източен вятър вещае днешната прогноза. Оранжев код за интензивни валежи от дъжд е обявен за област Смолян. Ще вали дъжд, след обяд интензивен. Очаквано количество за денонощието 30-40 л/кв.м, съобщават от НИМХ.

В останалата част на страната има жълт код за дъжд, който през нощта срещу събота ще премине в сняг в Северна България, където са възможни и виелици. За Западна България се очакват силен дъжд и вятър, а за Югоизточна - силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, пулсации до 22-25 м/с.

Валежите ще започнат от Западна България и след обяд ще обхванат и централните райони на страната, а в Рило-Родопската област ще се усилят. Бурният вятър над страната до вечерта ще отслабне, ще се ориентира от север-североизток и с него ще започне да прониква по-студен въздух. В Източните Родопи и по долината на Струма и Места вятърът ще е от юг.

Максималните температури ще са в широки граници – от около 2° в Северозападна България до 12° в крайните южни райони. Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца и през деня ще се понижава.

Над планините ще бъде облачно в масивите от Западна и Централна България с валежи от сняг, под около 1400 метра и в Родопите - от дъжд и сняг. Вятърът ще е силен и бурен от юг-югоизток, като през нощта срещу събота ще отслабне малко и ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра 4-5°, на 2000 метра около 1°.

Предимно облачно ще бъде и над Черноморието със силен до бурен източен вятър. Валежи ще има чак през нощта срещу събота. Максимални температури 6-8°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морета сутринта ще бъде около 3 бала, но през деня ще се усилва и вечерта ще е 4-5 бала.

<< Sever.bg във Facebook >>




Докладвай за нередност в статията
Добави коментар