Вход | Регистрация

И днес остава опасно ветровито

В почти цялата страна очакваме валежи и силен вятър

И днес остава опасно ветровито
Снимка: Булфото

За цялата страна страната е обявен код жълто заради силен вятър. Опасни метеорологични явления не са прогнозирани само за областите София, Кюстендил, Благоевград и Перник. А за област Смолян е обявен оранцев код.

Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете, съветват експертите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Предстои рязка промяна във времето, която ще се усети още днес. Ще премине студен атмосферен фронт, а това ще доведе до значително понижение на температурите.

Ще има променлива облачност, но в Южна България тя ще е предимно значителна. Там, а по-късно през деня и в източните райони, ще има превалявания от дъжд. Тъй като температурите ще продължат да падат, възможно е през нощта срещу събота да завали и сняг.

Валежи от сняг ще има в Предбалкана и по високите западни полета. Вятърът в цяла България ще е от запад-северозапад. Към 14 ч. температурите ще достигнат 4-6 градуса в Северозападна България, а в югоизточните райони 16-18 градуса.

Значителна ще бъде облачността над планините. Вятърът ще е бурен от югозапад. Ще започне застудяване, което най-късно ще се усети в Родопите. На 1200 метра максималната температура ще достигне 4 градуса, а на 2000 метра - около минус 3 градуса.

Ветровито ще бъде и по Черноморието. В часовете преди обяд вятърът ще е умерен до силен от югозапад. Той бързо ще се ориентира от запад-северозапад и до вечерта ще се усили отново. След обяд ще превали дъжд по южното крайбрежие. Възможно е и да прегърми.  Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

От МВР призовават всички, които живеят в райони, в които духа ураганен вятър, да не излизат от домовете си. Най-много сигнали за инциденти, причинени от бурния вятър има в областите Габрово, Велико Търново, Пловдив и Кърджали.




Докладвай за нередност в статията
Добави коментар