Вход | Регистрация

Как да договорим най-добрите условия в договор за заем?

Как да договорим най-добрите условия в договор за заем?
pixabay.com
Повече за:

Договарянето на най-добрите условия в договора за кредит е в основата на безпроблемното му погасяване и съхраняване на финансовото благосъстояние на кредитополучателя въпреки заетите средства и тежестта върху семейния бюджет, която оказва изплащането на заем. Неизгодният договор за кредит е в състояние да доведе подписалия го потребител до сериозни финансови проблеми, невъзможност да изплаща заема, закъснения с месечните вноски и в крайна сметка до финансови трудности, загуба на имущество, лошо кредитно досие. Лошото кредитно досие е непреодолимо препятствие, което ще лиши потребителя от възможността да изтегли нов заем в следващите 5 години. Всичко това прави умението за договаряне на най-добрите условия и познанията по темата от ключова важност за потребителите с цел подписване на най-изгодния и подходящ за тях договор за кредит, отговарящ на финансовите им възможности, доходите и стандарта им.

Пазарът на кредити в България се променя с бързи темпове, разнообразието от кредитни продукти, подходящи за всеки потребител и всеки конкретен случай, непрекъснато нараства така, че да отговори на променените потребителски потребности и търсене. Финансовият сектор се развива, дигитализира и предлага иновативни решения за потребителите – гъвкавост при обслужване, кандидатстване за кредит онлайн, получаване и погасяване на кредит по най-удобния за потребителя начин без необходимост от посещение на клон или офис на финансовата институция, различни срокове на договорите за кредит и възможности за удължаването им, застраховка на кредита и много други опции и възможности, които да отговорят на промените в потребителското търсене, нагласи и очаквания.

Какво да направим, за да сключим изгоден договор за кредит?

  1. Проверете кредитната институция, пред която кандидатствате за заем – легитимна ли е тя, регистрирана ли е в Търговския регистър към Агенция по вписванията, осъществява ли БНБ надзор над дейността ѝ. Така ще имате увереността, че потребителските ви права и личните ви данни са защитени.

  2. Когато избирате кредитен продукт и подписвате договор за заем, обърнете внимание не просто на лихвения процент, а на годишния процент на разходите – ГПР. Това е показателят, който ви е нужен, за да прецените колко скъп е даден кредитен продукт и дали е по-изгоден от друг. Възможно е кредити с привидно ниски лихвени проценти да имат висок ГПР и да са по-скъпи от такива с висок лихвен процент, но с нисък ГПР. Преценявайте внимателно и ако срещате трудности да разберете даден термин, консултирайте се със специалист, преди да вземете окончателно решение.

  3. Ако кандидатствате за кредит в банкова финансова институция, възползвайте се от знанията на служителите и обсъдете с тях всичко, което ви притеснява, задавайте правилните въпроси и помнете отговорите. Ако кандидатствате за кредит онлайн към финансова институция, предлагаща бързи онлайн кредити, използвайте всички функции на сайта включително кредитния калкулатор. С негова помощ може да разберете каква ще бъде месечната ви вноска при различни размери и срок на кредита, което ще ви помогне да направите най-добрия за вас избор, съобразен с бюджета ви и възможностите ви, тоест да договорите най-добрите за вас условия. Не пропускайте да прочетете и преддоговорната информация, която ще ви бъде полезна, за да прецените има ли скрити такси, такси за кандидатстване за кредит, както и възможност за удължаване на договора, ако попаднете в затруднено финансово положение.

  4. Имайте предвид, че не е важно само да сключите най-изгодния договор, но и да изберете най-подходящия за конкретния случай кредитен продукт. Ако се нуждаете от голяма сума за покупка на имот, то ипотечният кредит вероятно е решение за вас. В случай че имате нужда от малка сума, с която да закърпите бюджета си до заплата, то фирмите, предлагащи бързи кредити до заплата ще задоволят нуждите ви, отпускайки ви изгоден заем бързо, изцяло онлайн и без необходимост от посочване на доход и поръчители.

Какво да направим, ако сме подписали неизгоден договор за кредит?

В случай че сте подписали неизгоден договор за кредит преди време и лихвените му проценти са много по-високи от текущите за страна, които бележат спад, време е да помислите за предоговаряне или рефинансиране на кредита при по-изгодни условия – по-ниска лихва, по-дълъг срок с по-ниска месечна такса и т.н. Потребителите, които не владеят добре темата, могат да използват услугите на кредитни консултанти, с чиято помощ да сравнят разходите по предоговаряне и подновяване на кредит, примерно ипотечен, с разходите при рефинансиране на кредит и да изберат най-изгодния и удачен за тях вариант.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар