Вход | Регистрация

Март започва с топло време

Март започва с топло време
Снимка: Thinkstock/Guliver

Първият ден на месец март ще започне с облаци, като на някои места, главно в югоизточната половина от страната, ще превали дъжд. В централните и западните райони на Дунавската равнина отново ще се образуват мъгли, но около обяд видимостта ще започне да се подобрява, а облачността временно ще се разкъса..

По–късно през деня от юг отново ще се вплътни и след обяд в южните райони ще превали дъжд. През нощта срещу неделя валежите ще обхванат почти цялата страна. Вятърът ще е слаб от юг, югоизток, в Дунавската равнина от изток, югоизток. Минимални температури между минус 1° и 4°, максимални между 11° и 16°, в местата с мъгла 8° - 10°.

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава.

В планините облачността ще е значителна. След обяд в Рило-Родопската област ще превали дъжд, а по високите части на планините - над 1700 метра – и сняг. Вятърът ще е умерен и силен от южната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 0°.

По Черноморието облачността също ще е значителна и през нощта и в ранните сутрешни часове ще превалява дъжд. През деня ще е без валежи. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максималните температури ще са между 8° и 11°. Температурата на морската вода е 4° - 6°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Като цяло месец март ще е по-топъл от февруари и термометрите ще отчетат със 7-8 градуса по-високи стойности от февруарските. Но не бива да имаме голяма вяра на времето – то все още ще остане променливо.

Макар и с по-топъл 1 март, до края на първата десетдневка ще има превалявания и от дъжд, и от сняг. По-осезаемо затопляне се очаква в края на декадата, когато южните ветрове ще донесат топъл въздух. Около 12 – 15 март затоплянето ще се почувства значително по-силно.

Март ще бъде влажен месец. Очаква се количеството на валежите в равнините  да достигнат 45-55 литра на квадратен метър, а в планинските райони - 65-95 литра. Общо между 5 и 9 ще са дните с валежи, около 10 ще са облачните, а слънчевите дни през месеца ще са от 5 до 9, като в сравнение с февруари, когато слънчевите часове са били 80-85, през март рязко ще се увеличат до 160..

Най-високите очаквани температури през март са до 20-25 градуса, а най-ниските – до минус 3 – 5 градуса. Средните стойности в Северна България и по високите полета се очаква да са между  6 и 9 градуса. По Черноморието и Южна България - от 8 до11 градуса, а в планините - от минус 4 до 1-2 градуса.

 

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар