Вход | Регистрация

Празнуваме Сретение Господне

Празнуваме Сретение Господне

На 2 февруари православните християни отбелязват празника Сретение Господне. Според Моисеевия закон, на 40 ден след раждането на всеки първороден син в семейството, бебето е представяно пред Господа в Йерусалимския храм. Това направила и Света Богородица. На 40 ден тя занесла Иисус в храма.

По същото време там служил св. Симеон - един от 70-те преводачи на Стария завет от еврейски на гръцки език. Преданието разказва, че на него се било паднало да преведе онази част от пророчеството на Исая, където се казва, че девица ще зачене и ще роди син, който ще е Спасителят на света. Симеон решил, че ще е по-вярно, ако думата "девица" се замени с "жена". В тоя момент чул Божият глас, който му казал, че той няма да види смърт, докато не види това чудо и не вземе в ръцете си Спасителя. Така Симеон доживял до дълбоки старини. И в деня на представянето на Иисус в Йерусалимския храм, точно той го посрещнал и взел в ръце, затова и празникът се нарича "Сретение" - тоест посрещане, на Господа.

Тогава св. Симеон казал думите, които и до днес са част от богослужението и се четат по време на великия пост - "Сега отпускаш своя раб, Владико, според думите си - смиром, защото очите ми видяха спасението, което си приготвил пред лицето на всички народи и славата на твоя народ, Израиля".
Заради събитието в храма св. Симеон се нарича също св. Симеон Богоприемец.
Честит празник и от нас!

източник:dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар