Вход | Регистрация

Съвети на полицията за изгубени/откраднати лични карти

Съвети на полицията за изгубени/откраднати лични карти
пресцентър МВР

Затруднения в административното обслужване в страната и чужбина ще имат гражданите, които използват лични документи, обявени за невалидни, след като са били откраднати или изгубени, информират от полицията във Велико Търново. Това касае най-вече преминаването на Гранични контролно пропускателни пунктове (ГКПП).

В тази връзка, ОДМВР - Велико Търново напомня, че при намирането на документа за самоличност всеки е длъжен незабавно да го предаде в най-близкото звено на БДС при РУП или ОДМВР или при желание да продължи да го използва. Но това обстоятелство следва да се заяви писмено, с цел статуса на документа за самоличност да бъде обявен в съответните информационни системи за "валиден”. 

Ако процедурата не бъде спазена и се продължи с използването на обявените за изгубени/откраднати български лични документи, всеки би имал затруднения при осъществяване на административното обслужване както в страната, така и в чужбина и при преминаване на ГКПП.

Документът подлежи на изземване от компетентните органи.

Ако пък личната карта е изгубена, се подава декларация по чл.17, ал.1 от Правилника за издаване на български лични документи, касаещи изгубен/откраднат документ за самоличност. С това документът се обявява за невалиден в реално време в информационните системи НАИФ, НРБЛД, Национална шенгенска информационна система, Интерпол и интернет страницата на МВР. 

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар