Вход | Регистрация

Австрия подкрепя „Южен поток“

"Газпром" подписа споразумение с OMV още през април

Австрия подкрепя „Южен поток“
Снимка: РИА Новости

Австрия има интерес от реализирането на газопровода "Южен поток". Това заяви министърът по европейските и международни въпроси на страната Себастиян Курц, цитиран от "Гласът на Русия".

Ние се нуждаем не само от повече доставчици, но и от повече маршрути, по които да се доставя газ за Европа, затова Австрия и много европейски страни подкрепят "Южен поток", - каза министърът. Според него, "най-малко пет страни са пряко заинтересовани от проекта".

Темата за строителството на газопровода "Южен поток" ще бъде обсъдена днес, по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Австрия, когато акционерите на съвместната компания "South Stream Austria" ще подпишат споразумението за строителството.

"Газпром" и австрийската компания OMV подписаха меморандум по Южен поток още на 29 април. За разлика от други страни Виена не е предприемала никакви стъпки за преразглеждане на споразумението с Русия. Но и тя изпитва натиск, при това не само от страна на Еврокомисията, но и от Вашингтон.

Посещението на Путин в Австрия е по покана на австрийския му колега. Дневният ред на срещата им предвижда "широк спектър въпроси на двустранното сътрудничество и актуални международни проблеми".

Според експерти украинската криза ще бъде в центъра на разговорите им и е напълно възможно Австрия да стане посредник между Запада и Москва.

Идването на президента на Русия в страната е било насрочвано още през май, но посещението бе отложено поради непримиримата позиция на Запада и Русия във връзка с положението в Украйна, пишат австрийските медии.

Формалностите бяха уредени след като руският лидер посети Нормандия, където за първи път от началото на украинската криза се срещна с редица западни колеги. Съобщава се, че визитата е била съгласувана и с президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, и с лидерите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Ангела Меркел.

За отбелязване е, че австрийските власти са настроени значително по-неутрално, отколкото други западни партньори. Официално Фишер осъди присъединяването на Крим към Русия, но по-късно каза, че за Киев не може да има строг избор между Запада и Русия.

Според австрийския президент Украйна има вековни връзки с Русия, които особено ярко се проявяват в Източна Украйна, докато западната й част тегне към икономическо сближаване с Европейския съюз. Консенсусът в украинското общество при натрапване на само един път за развитие едва ли е възможен, смята австрийският държавен ръководител.

Освен с него, руският президент ще се срещне и с федералния канцлер на Австрия Вернер Файтман. Владимир Путин ще обсъди с него редица съвместни проекти. Главният въпрос, разбира се, е съдбата на газопровода "Южен поток".

Ако говорим за Вашингтон, там изобщо смятат поканата за Владимир Путин във Виена за "ненужен сигнал в неподходящо време" – уж това косвено оправдавало действията на Москва в Украйна.

На сходна позиция е и Полша, и страните на Прибалтика. Но Австрия, която не е членка на НАТО, още по време на "студената война" беше изпълнявала посреднически функции между Запада и СССР. Дори я наричаха "строителка на мостове". И сега експертите не изключват, че Виена и днес може да бъде избрана за посредник между Брюксел и Москва.

Те са сигурни, че преговорите "няма да са чисто двустранни" – те се транслират и в други европейски столици. И затова има надежда, че там все пак ще разберат прагматичната позиция на австрийците и ще се вслушат, най-накрая, в доводите на Москва.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар