Вход | Регистрация

Без вето върху закона за МВР

Без вето върху закона за МВР
Снимка: Булфото
Ветото на президента върху Закона за МВР е отхвърлено от Народното събрание.
"За" гласуваха 126 народни представители, а "против" бяха 74 депутати.
Повече от два часа депутатите дискутираха кога е била по-полицейска държавата - сега или по времето на предишните управляващи. ГЕРБ твърдят, че законът не е полезен за държавата, вреден е за системата, а социалните придобивки на полицаите няма да бъдат въведени, защото не са финансово осигурени. От Коалиция за България и "Атака" посочиха че промените са желани от полицейските служители, а с ветото си президентът е подкрепил политиката на опозицията, съобщава БТА.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава Росен Плевнелиев посочва, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014-а година за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР. Президентът оспорва и отпадането на конкурсното начало за кариерно израстване на служителите на МВР, пише БНР.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, които според него създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, както и текстовете, които регламентират главният секретар на МВР да се назначава от правителството по предложение на вътрешния министър, а не както е сега с указ на президента. 

Следете ни и във фейсбук - www.facebook.com/sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар