Вход | Регистрация

Властта даде "зелена светлина" за преместване на Паметника на Съветската армия

Властта даде "зелена светлина" за преместване на Паметника на Съветската армия
Посолство на РФ - София

Правителството даде "зелена светлина" за преместване на Паметника на съветската армия.

В сряда Министерски съвет прие решение за променя статута на паметника - от публична държавна собственост в частна държавна собственост.

Пред Mediapool областният управител на София Вяра Тодева уточни, че тази стъпка е необходима, за да се задейства дългата процедура по преместването на Паметника на съветската армия от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство или на друго място.

Тодева уточни, че тепърва ще се избере най-подходящия процедурен вариант как да стане преместването и дали е необходимо и последваща промяна в статута от частна държавна собственост в общинска собственост.

Какво казва правителственото решение?
На практика, правителствено решение променя статута на имота в Княжевската градина, на който се намира "Паметника на съветската армия" в София. От имот публична държавна собственост той се преобразува в имот частна държавна собственост.
 
Решението е по предложение на областния управител на София, в чието управление е имотът. То трябва да отрази промяната в Акта за държавна собственост.
 
Последно на 9 март, Столичният общински съвет реши местната власт да поиска от държавата да махне Паметника на съветската армия от центъра на София. Монументът е държавна собственост и общината не може сама да го премести.
 
Тогавашният служебен премиер Гълъб Донев обаче на практика обезсмисли решението на съветниците с призив политиците да оставят темата за след изборите и реално не направи нищо по казуса след това.
 
Вяра Тодева уточни в сряда пред Mediapool, че днешното решение е свързано именно с това решение на Столичния общински съвет за преместване на паметника.
 
Решения на трупчета
 
Предложението за преместване на паметника на Съветската армия е на ГЕРБ и "Демократична България". Именно техните съветници го подкрепиха при разглеждането му в комисиите по култура и образование и по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, преди да бъде внесено в Столичния общински съвет (СОС) тази пролет.
 
Формално, докладът беше внесен още преди 3 години , но стигна до гласуване през тази годинаслед като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заръча на съветниците от партията да го подкрепят.
 
В детайли, според решението кметът Йорданка Фандъкова трябва да поиска от областния управител на София-град да премести паметника в Музея на социалистическото изкуство. Тя и общината обаче не можеха сами да направят това, тъй като монументът е държавна собственост.
 
Инициатива
 
Преди месец районният кмет на столичния "Средец" Трайчо Трайков обяви, че е готов да поеме поста областен управител на София. Идеята се е зародила докато е преминал покрай Паметника на Съветската армия, чието премахване зависи от държавата в лицето на областната управа.
 
Тогава Трайков припомни пред Mediapool, че преди повече от година е изпратил искане до областния управител на София за прилагане на Закона за общинската собственост и директно да се деактува паметника от държавна в общинска собственост. Така, Столична община ще е в правото си да се разпореди с това пространство.
 
Москва искаше да реновира паметника
 

През есента на 2021 година стана ясно, че областен управител, назначен от ГЕРБ, е искал да даде безвъзмездно за ползване монумента и земята около него на Москва.

В началото на 2021 г. посланикът на Русия у нас с нота до Министерството на външните работи (МВнР) поиска намиращият се в центъра на София Паметник на Съветската армия и прилежащата земя да се предоставят на Русия за безсрочно и безвъзмездно ползване срещу ремонтиране на монумента.

Информацията, първо бе разкрита именно от районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков, а след това бе потвърдена и от депутатите в 48-ото НС Мартин Димитров и Петър Славов (ДБ) след проверка, направена по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). 

Българското МВнР е изпратило на 10 март 2021 г. искането за становище до областния управител на София Николай Пехливанов, който е от квотата на "Атака" и назначен на поста от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Пехливанов дава положително становище на 13 април, когато посланик на Русия в България вече е Елеонора Митрофанова, но в крайна сметка външният министър Екатерина Захариева отказва да финализира процедурата. Всичко това става около месец преди правителството на Бойко Борисов да предаде властта на служебния кабинет на Румен Радев.

Източник: Медиапул


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар